IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решение за учителските заплати до седмици чака Танев

Образователният и финансовият министър отново се разминаха за възнагражденията на учителите

14:07 | 24.09.15 г.
Решение за учителските заплати до седмици чака Танев

Увеличение на заплатите на учителите ще има. Въпросът обаче е от кога и с колко, а просветният министър Тодор Танев още няма отговор, защото чака разчетите на финансовият министър Владислав Горанов.

Още в началото на септември стана ясно, че Горанов е обещал да предостави допълнително 20 млн. лв. за средното образование. Вчера след редовното правителствено заседание Горанов отново е потвърдил пред Танев, че ще има скок на възнаграждения за преподавателите, но не е уточнил в какъв размер с мотива, че сега се прави бюджетът за следващата година.

Вчера пред журналисти Горанов обаче обяви, че е поел ангажимент тези средства да бъдат разпределени като бонуси за учителите, а не като фактическо увеличение на заплатите им. "Моето лично мнение е, че е по-добре да бъдат използвани като целеви бонуси, за да не предрешават бюджета за следващата година”, обясни той.

"След две – три седмици обаче вече ще се знае", увери днес просветният министър. Танев потвърди, че ще настоява за скок на заплатите. 

Според него обаче финансовото министерство трябва си направи добре сметката, защото след като един път увеличи парите за учителите, няма връщане назад.

"Ако тази година се увеличат заплатите, следващата не могат да се намалят. Ако тази година за два -три месеца се отделят 20 милиона лева, то за следващата ще са 100 милиона", обясни Танев.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още