IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

РИОСВ: Допуснато е нарушение на закона по отношение на плаж "Силистар"

Борисов разпореди на областния управител на Бургас да спре решението на общинския съвет

16:40 | 29.08.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: община Царево</em></p>

Снимка: община Царево

Община Царево е допуснала нарушение на закона с решението си за плаж „Силистар“, заявиха от Регионалната инспекция по околната среда в Бургас (РИОСВ) след проверка на случая. 

На 24 август общинските съветници гласуваха промяна на подробния устройствен план (ПУП) за терен до плажа, където навремето е имало стопански постройки. Мястото е на 500 метра от плажната ивица. Еколози предупредиха, че може да се стигне до застрояване, а кметът на Царево Георги Лапчев обяви твърденията за фалшиви новини и заяви, че става въпрос единствено за прокарване на път до терена.

Екоинспекцията в Бургас е проверила решението на общинския съвет за изработване на проект на ПУП за план за застрояване.

Директорът екоинспекцията инж. Тонка Атанасова е изпратила писма до министъра на регионалното развитие и областния управител на Област Бургас.

С тях ги уведомява, че според инспекцията с взетото решение е допуснато нарушение на Закона за устройство на територията.

Заданието за изработване на план за застрояване е следвало да бъде внесено в РИОСВ за определяне на процедури по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие. В екоинспекцията не е постъпвало такова задание.

Екоинспекторите настояват институциите да предприемат действия в рамките на тяхната компетентност.

Междувременно министър-председателят Бойко Борисов разпореди на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков да предприеме всички законови мерки, за да спре изпълнението на решението на Общинския съвет-Царево във връзка с казуса „Силистар“, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Областният управител ще упражни своите правомощия за контрол и ще бъде преценена възможността за връщане или оспорване на решението пред съда. Разглежда се и алтернативата да бъде сигнализирана Окръжна прокуратура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
СЛУЧАЙНО! нарушение.и да не забравите някое бекъпче за 800К + нова аналична агенция да ги оправя тия проблеми. До година може министър да му сложите на тоя плаж (явно само с министър се оправя нарушението).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Shadow1
преди 5 години
Прела баба за някакъв си път, защо не се сезират така по проблеми които реално да улеснят и подобрят условията за бизнес и живота на хората, закона за ДДС е първия който ми идва на ум, има нужда от пълна промяна, електронните услуги са до никъде, една кола да регистрираш трябва 2 дена да стоиш по опашки на 100 гишета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още