Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Родителите на деца с увреждания отново излизат на национален протест

Исканията са насочени към чаканите и дискутирани от месеци законодателни промени

Родителите на деца с увреждания отново излизат на национален протест

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Пореден протест на майките на деца с увреждания е планиран за довечера в София и Варна от 17,30 часа. В София родителите и близките на децата с увреждания се събират пред сградата на правителството, съобщава БНР.

Въпреки подписаната вчера "Пътна карта" със срокове за приемането на новите закони за личната помощ и за хората с увреждания, активистите на движението "Системата ни убива" декларираха, че протеста продължава до приемането им от парламента. 

Още по темата

Във Фейбук страницата на протеста е отправен апел към премиерът Бойко Борисов да излезе и да обясни защо законите все още не са приети . Призивът към него е да спре да противопоставя "граждани срещу граждани". Според майките, премиерът отхвърля опитите за реформа през последните 10 години и предпочита да се справя със всеки системен проблем като "раздава пари на калпак". 

Управляващите от ГЕРБ поеха политически ангажимент до средата на декември двата законопроекта - за личната помощ и за хората с увреждания, да бъдат приети в пакет от парламента. На 17-и октомври се очаква правителството да одобри и внесе в парламента оспорвания до момента Закон за хората с увреждания. От януари догодина хората с увреждания ще получават финансова помощ, обвързана с линията на бедност, вместо интеграционни добавки. От април ще започне изготвянето на комплексни индивидуални оценки на потребностите. От септември пък част от хората с увреждания ще имат право на лична помощ до 168 часа на месец. 

До момента са проведени 8 национални протеста.


 

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
В България всички искат от държавата, а нищо не й дават! Една държава може да прогресира само когато всички допринасят за общественото благо.

Още от Икономика и политика
ИПИ: Наблюдават ли се държавните предприятия със значителен фискален риск?