IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Словакия се утвърди като наш приятел, партньор и съюзник

Ще продължим да разчитаме на опита и подкрепата на Братислава, заяви президентът

17:27 | 31.08.17 г.
<p>
	<em>Президентът на България Румен Радев. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Президентът на България Румен Радев. Снимка: Архив Ройтерс

Словакия се утвърди като наш приятел, партньор и съюзник не само в двустранен формат, но и в рамките на Европейския съюз (ЕС) и НАТО. Това заяви президентът Румен Радев, след като връчи днес орден "Стара планина" - първа степен на посланика на Словакия в България Мариан Якубоци, съобщават от прессекретариата на президентството.

Висшето държавно отличие беше дадено за изключителен принос за укрепването и развитието на отношенията на приятелство и сътрудничество между България и Словакия. 

Връчването на това отличие Радев определи като израз на признание за високите заслуги на посланика, както и на значението, което отдава българската държава на развитието на двустранните отношения със Словакия.

Ще продължим да разчитаме на опита и подкрепата на Братислава, каза още държавният глава и отбеляза, че по време на мандата на посланик Якубоци са се осъществили важни срещи на високо ниво, дали тласък за развитието на отношенията във всички области от взаимен интерес. 

Ще продължим да разчитаме на подкрепата на Словакия за подготовката и осъществяването на председателството на Съвета на ЕС, посочи Радев, като отново изтъкна, че българското председателство ще бъде в много динамичен период, наситен с външни и вътрешни предизвикателства за Съюза. Вярваме, че ще продължи вашата подкрепа за по-скорошното ни приемане в Шенгенското пространство, каза президентът, посочвайки, че то е гаранция за пълноценния ни принос в общата европейска сигурност, в защитата на външните граници на ЕС.

Президентът отбеляза също, че страната ни високо цени участието на Словакия в съвместните операции на европейската агенция за гранична охрана "Фронтекс" на българска територия, както и сътрудничеството ни в областта на правосъдието и вътрешните работи.

Държавният глава посочи, че по време на мандата на посланик Якубоци са извършени редица дейности, стимулиращи двустранните отношения, особено в областите на туризма, образованието, културния обмен, търговско-икономическото партньорство. България се превръща в желана дестинация за словашките туристи, които нарастват всяка година и вече достигат 70 хил. души, отбеляза президентът Радев, цитиран от БТА.
 
„Приемам този орден като оценка на моята работа и на работата на колегите ми в посолството, а и като оценка на нивото на взаимните ни отношения“, каза от своя страна посланик Мариан Якубоци в слово на български език.

Дипломатът отбеляза политическите контакти на най-високо ниво по време на мандата му, като изрази надежда те да продължат през следващата година с посещение на българския президент в Словакия. 

Посланикът посочи, че през 2015 г. за първи път е била надхвърлена границата от 1 млрд. лева във взаимната търговия, като добави, че двете страни все още не използват потенциала на инвестиционните възможности.

За много важни смятам междучовешките контакти и отношения, каза словашкият дипломат, като посочи, че България е традиционната дестинация за почивки на словашките туристи. Той каза, че вече и българите откриват Словакия. През 2013 г. българските туристи са били 6-8 хил. души, а през миналата година вече почти 22 хил. души.

Във връзка със свободното движение на хора и Шенген дипломатът посочи, че Словакия винаги последователно е подкрепяла България за Шенген, а страната ни е изпълнила критериите за членство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още