IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обяви български дипломат за персона нон грата*

Нашият посланик в Руската федерация Атанас Кръстин трябва да напусне Москва в срок до 24 часа

10:34 | 05.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия обяви дипломат от българското посолство в Москва за персона нон грата. Това съобщиха от МВнР.

Нашият посланик в Руската федерация Атанас Кръстин е извикан във външното министерство на страната, за да му бъде връчена нота за това.

Тя се позовава на принципа на реципрочността.

Българският дипломат е с ранг, равностоен на този на руския дипломат в София, който бе обявен за персона нон грата в края на октомври 2019 г.

Българският дипломат ще напусне Руската федерация в указания в нотата 24-часов срок.

Обявяването за персона нон грата на българския дипломат в Москва е огледалният отговор, за който предупредихме. Това съобщи източник на БНР в руското министерство на външните работи.

Предупреждението дойде в края на октомври, веднага след като у нас беше обявен за персона нон грата дипломат от руското посолство в София с ранг първи секретар по подозрение в шпионска дейност.

Той беше обвинен от прокуратурата, че е общувал регулярно с български граждани, сред които високопоставен служител с достъп до класифицирана информация.

Тогава руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко заяви, че Москва ще разгледа ответни мерки, както е прието в дипломатическата практика.

Представители на управляващата коалиция в парламента не допускат актът на Русия да е пряко свързан с изказването на руския президент Владимир Путин от вчера, че България "умишлено" бави проекта „Турски поток“. 

От ГЕРБ и патриотите заявиха, че случаят с отзоваването на български дипломат от посолството ни в Москва се позовава на реципрочно действие.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков коментира, че днешният дипломитечески ход от страна на Русия не е пряко свързан с изказването на руския президент Владимир Путин за „Турски поток“.

"Не мисля, че има връзка с това. Включително и в Германия, с германски дипломат беше направено същото действие, когато Германия отзова руски дипломати. И както виждате, „Северен поток“ не страда от това. Това, което се е случило днес, е реципрочно действие на наши действия във връзка с отзоваване на руски дипломати от България", каза Тома Биков.

Лидерът на НФСБ  и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов също видя реципрочност в действията на Москва, въпреки че допусна възможна връзка с обявеното от Путин.

„Може да се направи връзка, но не мисля, че икономическите въпроси трябва да бъдат пряко свързани с доказан шпионаж. С безспорни факти на шпионаж от страна на главния секретар на руското посолство“.

Отзоваването на български дипломат едва ли ще се отрази на българо-руските отношения, смята Тома Биков.

„Доколкото разбрах - след разговор с външния министър г-жа Захариева, разговорът в посолството е бил съвсем добронамерен на нашия първи дипломат там.

Така че смятам, че отношенията между България и Русия нямат промяна към този момент и общите проекти и добронамереността между двете страни остава валидна. Просто това е едно реципрочно действие, което руската страна практически е длъжна да направи“, каза още Биков.

Валери Симеонов коментира, че отношенията между двете страни трябва да са преди всичко на икономическа основа.

"Не мисля, че ще се разрази някакъв сериозен скандал. Това са едни стандартни, ответни действия, свързани с отстраняването, с експулсирането на главния секретар на руското посолство преди около месец. Отношенията на България с Русия, на първо място, трябва да са икономически. С други думи, България трябва да си гледа интересите“, каза Симеонов.

ДПС  и БСП засега се въздържат да коментират темата.

* Допълнена към 15. ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още