IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 80 млн. лв. реогранизират медицинската помощ до края на годината

Всеки трети тестван българин за коронавирус е положителен, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов

18:26 | 08.11.20 г.
<p>
	Здравният министър Костадин Ангелов.&nbsp;<em>Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС</em></p>

Здравният министър Костадин Ангелов. Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Държавата се намира в сериозна фаза на епидемията с COVID-19. От две седмици числата са такива, че двуседмичната заболяемост е над 300 на 100 хиляди души. Съгласно нашият план, който следваме при такава заболяемост, правим реорганизация в медицинската помощ в страната, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг в Министерски съвет.

Новите мерки, които ще приложим до края на годината, за да обезпечим тази реорганизация, са в размер на 80 милиона лева.

Те ще бъдат насочени в следните направления: в етап доболнична помощ за укрепване на капацитета на общопрактикуващите лекари се отпускат 5 млн. лв. на месец допълнително и 1000 лева на всеки общопрактикуващ лекар. Разбираме, че усилията на лекарите стават все по-големи и натискът се увеличава с всеки изминал ден.

По последни данни всеки трети тестван българин е положителен, посочи Ангелов.

В някои от ДКЦ-тата в София и в по-големите градове ще бъдат разкрити допълнителни COVID зони. В тях ще работят лекар, сестра, лаборант и в тях ще се извършва клиничен преглед, тест за COVID-19, лабораторни изследвания за кръв по преценка на лекаря и образно изследване на белия дроб. На месец това прави около 3 млн. лв. Екипът, който работи там, ще получава допълнително по 1000 лв. на човек на месец и допълнително по 10 лева за преминал пациент през тази COVID зона. Тези 10 лева ще се разпределят от управителя на ДКЦ-то върху служителите.

В лечебните заведения ще увеличим капацитета от 10% на 20% за поддържане на готовност за легла. В лечебните заведения, които определим със заповед и които поддържат капацитет не по-малко 50% от леглата, ще отпуснем и допълнително 50 млн. лв.

Ще бъдат осигурени и средства за правене на антигенни тестове. Те са на стойност 15 млн. лв.

Благодарение на усилията на кмета на София и Столична община успяхме да остойностим тази мярка, която се прилага по нашия план при повишена заболяемост. Имаме готовност на извънредно заседание на МС, което ще се проведе най-вероятно утре, където тези мерки да бъдат приети и да започнем работа по тях, подчерта проф. Ангелов.

Очакваме с новите мерки да помогнем и да укрепим усилията на колегите на първа линия, допълни проф. Ангелов.

Ако около 3000 са хората със съмнение за коронавирус на денонощие, то около 20% се нуждаят от лечение в болница, обясни директорът на Спешна помощ в София Георги Гелев.

От утре нещата ще бъдат значително подобрени. Искрено се надявам да се реши въпросът с недостига на легла. Никога не е имало над 500 адреса през деня, и над 300 през нощта. Тези цифри показват, че сме достигнали своебразен рекорд, отчете още д-р Гелев.

Абсолютно ненужно е хората без симптоматика да посещават фургоните за първична диагностика, призова проф. Ангелов. Няма смисъл да правите това нещо. Това е ресурс, това е време, изтъкна той.

"Системата е подготвена, няма смисъл да ни води страхът, а да ни води разумът", подчерта още здравният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още