IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С над 2,560 млн. лева помагаме на страни от Западните Балкани и Източното партньорство

Проектите ще се финансират проекти в здравеопазването, образованието и гражданското общество в региона

21:09 | 09.12.20 г.
<p>
	Снимка:&nbsp;БГНЕС/Благой Кирилов</p>

Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Министерският съвет отпуска над 2,560 млн. лева безвъзмездна помощ за финансиране на проекти в Република Северна Македония, Република Сърбия, Република Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Украйна, Молдова, Грузия, Армения, съобщи правителственият пресцентър.

Проектите са насочени към подкрепа за осигуряване на универсално здравно покритие и достъп до качествени здравни услуги, подпомагане на социално-икономическото развитие на страните партньори. Финансирането ще осигури приобщаващо и качествено образование, с него ще се защитят и гарантират правата на човека св региона, като специално внимание се обърне на жените, децата, хората с увреждания. Парите ще послужат да се изгради административен капацитет с обществена ангажираност за укрепване върховенството на закона и осъществяване на демократични реформи.

Сред предложените проекти са реконструкция и оборудване на Първия дневен център за младежи и възрастни с нарушения в аутистичния спектър в Република Северна Македония, основен ремонт и подобряване на материалната база на училището в с. Орихивка, в което се обучават ученици от български произход в Болградски район в Украйна, за създаване на мултимедийна конферентна зала в Тараклийски държавен университет „Григорий Цамблак“ в Молдова.

В Албания ще бъде финансиран нов участък от асфалтовия път между село Върник и град Билищ, чието изграждане започна през 2018 г., отново с подкрепата на България.

В Сърбия финансовата подкрепа е за проект на омбудсмана с цел повишаване на разбирането и познанията на децата за техните права в основните и средните училища, както и за проект за ранното откриване на нарушения на щитовидната жлеза при жителите в селските райони на югоизточната част на страната.

В Босна и Херцеговина ще бъдат финансирани дейности за подобряване условията на обучение в детски градини и училища, в Косово - за подобряване условията на образованието, в Черна гора - за подкрепа на здравния сектор в страната. Проектите в Република Армения и Грузия са насочени към развитие на образованието и гражданското общество.

Средствата по финансиране на проектите са от бюджета на Министерството на външните работи, предназначени за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ. Изборът на проектите, извършен заедно със страните бенефициенти, е в съответствие със задачите на българската външна политика, сред които са укрепване европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, стимулиране социално-икономическото развитие на страните партньори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още