IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С промени в ГПК се прави нов опит за въвеждане на електронен запор

Предлагат се и повече възможности за длъжниците да оспорват действията на съдебните изпълнители

12:01 | 04.06.15 г.
С промени в ГПК се прави нов опит за въвеждане на електронен запор

Въвеждане на електронни запори, разширяване на възможностите на длъжниците да оспорват действията на съдебните изпълнители и по-стриктни оценки на имуществото, предвидено за продажба с цел удовлетворяване на дългове. Това са част от промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), които са публикувани за обществено обсъждане на сайта на Министерството на правосъдието.

За въвеждането на електронния запор гилдията на съдебните изпълнители настоява от години с цел улесняване на процедурата и намаляване на таксите. Предложения за подобни промени бяха публикувани за обществено обсъждане и от предишното правителство, но заради смяната на властта така и не бяха гласувани.

Министерството на правосъдието предлага два варианта за промени в ГПК по отношение на подсъдността в изпълнителното производство – по-радикален и по-умерен, тъй като работната група, изготвяла поправките, не е успяла да излезе с единно предложение, посочват от ведомството. Очакванията са в процеса на дискусия по време на общественото обсъждане да се стигне до компромисен вариант.

С текстовете се ограничава и възможността на кредиторите да прехвърлят свободно делата си от един на друг съдебен изпълнител, което в момента се практикува в случаите, когато от съдебния изпълнител е било поискано да извърши незаконосъобразни действия и той е отказал.

Предвижда се да се намали и размерът на първоначалната вноска, с която длъжникът може да поиска спиране на изпълнението и доброволно да погаси дълговете си. В момента тя е 30 на сто от размера на задължението и се предвижда да стане 20 на сто.

Предлага се задължително да се назначава вещо лице, което да оценява имуществото на длъжници, предвидено за продажба, на стойност над 5 хил. лева. За имуществото на по-ниска стойност назначаването на вещо лице ще зависи от волята на страните по изпълнителното дело, предвиждат промените.

Предвижда се също така всяка от страните да може оспори цената на вещта и да поиска нова оценка с назначаване на вещо лице. Предлага се и да се увеличи началната цена от 75 на 85 процента от стойността на вещта.

Сред предложенията е също удължаване от една на две седмици на срока, в който купувачът е длъжен да внесе предложената от него цена с цел да се даде време на купувача да си осигури кредит, за да изплати сумата.

Длъжниците освен това ще могат да оспорват отказа на съдебния изпълнител да спре, прекрати или приключи принудителното изпълнение, както и отказа да извърши нова оценка на имуществото, когато определената цена е била оспорена.

Премахват се и възможностите за подаване на множество наддавателни предложения при публичната продан, както и за манипулиране на търговете чрез писмена оферта на нереално висока цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още