Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Saab отговори за Gripen-те: Следим дебата в България

Шведската компания посочва в официална позиция, че страната ни би имала ползи от присъединяването към семейството на Gripen в Централна и Източна Европа

Saab отговори за Gripen-те: Следим дебата в България

Снимка: Архив Ройтерс

Шведската компания Saab, която произвежда изтребителите Gripen, изпрати до медиите официална позиция заради спора между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев за доставката на самолети за военновъздушните сили на България.

В позицията се посочва, че и Saab, и Швеция следят публичния дебат в България „с голям интерес, внимание, уважение и търпение“.

Радев настоява правителството бързо да сключи договор с шведската компания за закупуването на изтребители Gripen, които бяха избрани от служебното правителство, за да не се стигне до приземяването на българската бойна авиация.

Борисов обаче намеква, че парите, които ще бъдат платени за изтребителите, вероятно ще бъдат пренасочени към увеличението на заплатите на учителите и за други разходи. Освен това той настоява, че има по-голяма нужда от превъоръжаване на сухопътните войски. За изтребителите премиерът намекна, че може да се изчакат съвместните проекти, които ще се финансират от Европейския съюз (ЕС) по линия на бъдещия отбранителен съюз.

Днес временната парламентарна комисия, която проверява процедурата по избор на изпълнител за доставка на изтребителите, трябва да гласува финалния си доклад. Очакванията са процедурата да бъде частично подновена и да се препоръча събиране на оферти за самолети наново.

Saab посочва, че през последните седмици са се тиражирали много грешни и заблуждаващи твърдения, критики и обвинения.

В позицията на компанията се посочва, че схемата за плащане на самолетите е одобрена от парламента и те са се съобразили с всички искания.

Компанията подчертава, че времето за доставка на самолетите е едно от конкурентните ѝ предимства заедно с гъвкавата схема за плащане и ниските разходи за поддръжка на изтребителите.

Според Saab България би имала ползи от присъединяването към семейството на Gripen в Централна и Източна Европа, тъй като ще се насърчи сътрудничеството в региона по отношение на авиационната инфраструктура, обучението на пилотите и наземния персонал, поддръжката, логистиката и споделянето на ноу-хау, посочва се в заключение в позицията на компанията.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
1
 
6
преди 3 години
И да уточня друго - не знам защо има още такива тъппанари, които да лобират и въобще да допуснат морално остаряли модели като F16 до подобен търг? Освен това в момента в ЕС започва поетапно отказване от Юрофайтер и Рафал и заменянето им с ново поколение изтребител. Значи и те не трябва да се купуват. Докато Грипен ще продължи да се развива, усъвършенства както технически, така и чрез въоръжението му. За малка държава като нашата няма по-подходящо решение.
Дано някой от ГЕРБ да чете коментарите, защото всеки, който си позволи да лобира или да съдейства за тези стари *** ще се дискредитира до края на живота си заради подобна глупост.
0
 
2
 
5
Lucifer до: bgMan
преди 3 години
Няма профилна снимка
Това ключово изречение е наистина много важно за цървулани като нас и наистина няма за къде да бързаме, ние така или иначе никога няма да можем да спрем нито руснаците нито турците със миговете или с грипените все тая. Но е важно с толкова много за БГ пари да купим нещо европейско, дали грипен или мираж ще кажат вещите лица. Но особено ако има европейско съфинансиране е лудост да купуваме музейни експонати като F16 .
2
 
1
 
4
преди 3 години
Няма профилна снимка
Войната с Либия много ясно очерта възможностите на най-мощните в Европа. Може би още 50 г. трябва да са с американците. Те действително са много по ефективни от европейците.
0
 
3
 
3
преди 3 години
Ключовото изречение тук е: "...се изчакат съвместните проекти, които ще се финансират от Европейския съюз (ЕС) по линия на бъдещия отбранителен съюз".

Т.е. предстоят еврофондове за превъоръжаване и самостоятелен европейски военен блок, въпреки съществуването на НАТО.
1
 
12
 
2
преди 3 години
Няма профилна снимка
Грипен са Шведско производство, страна член на ЕС, където членуваме и ние. А бъдещето както заяви и самия Тръмп е всеки да си поеме сам отговорността за собствената сигурност. Логично е да изберем ново ЕС-производство пред оживели времето си антики. Всичко друго е ала-бала за мн. пари в нечий неевропейски интереси..

Още от Икономика и политика
Президентът: Регионалната политика изисква реално овластяване на местните власти