Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ще бъде ли достъпна новата клинична пътека за Covid-19 за всички болници?

Предлагаме финансирането да не е през НЗОК, а през държавния бюджет, изрази становището на Българската болнична асоциация адвокат Свилена Димитрова

Ще бъде ли достъпна новата клинична пътека за Covid-19 за всички болници?

гледано: 4418   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
От тези 250 млн. лева, които новият здравен министър проф. Костадин Ангелов обяви, че се отпускат допълнително за здравеопазване, поне една съществена част са си част от здравната система. Това съобщи в ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Българската болнична асоциация (ББА) адвокат Свилена Димитрова.
Още по темата

Тя коментира информацията, че 250 млн. лева се отпускат допълнително за здравеопазване, като средствата трябва да влязат в здравната система до края на годината. Те ще бъдат разпределени като увеличение с 30% на заплатите на медиците на първа линия, а в Националната здравноосигурителна каса трябва да влязат 126 млн. лв. за увеличение с 10% на клиничните пътеки.

Трябва да си зададем въпроса какъв е дефицитът в здравната система и доколко тези 250 млн. лева са нови или част от вече гласувани бюджети, риторично попита адвокатът. "126 млн. за НЗОК всъщност са в Здравната каса и са част от неговия излишък. Става въпрос за преразпределяне. Това са част от парите, които не са изразходвани".

Димитрова се съгласи, че стъпката е адекватна и задължителна, защото парите в бюджета на НЗОК трябва да се изразходват. „Отдавна е ясно, че цените на клиничните пътеки не покриват разходите, които се правят по тях“, отбеляза председателят на ББА.

Свилена Димитрова се надява становището на болничната асоциация, която се отнася до клиничните пътеки, да бъде взето предвид по време на преговорите между Българския лекарски съюз, Здравната каса и Министерството на здравеопазването.

"Опитваме се да лекуваме и Ковид-19 през клинични пътеки. Това крие изключителни рискове от поставяне на болниците в криза. Няма достатъчни данни за действителната стойност на разходите за лечение на Ковид-19. От 600 да стане 1200 лв. - първоначалната ни прогноза е била крайно грешна. Колеги от болници, които лекуват Ковид-19, дават стойности от 1500 до 15000 лв. Нашето предложение беше финансирането да не се осъществява през бюджета на НЗОК, а от държавния бюджет", разясни тя.

Свилена Димитрова е категорична, че трябва да има държавна политика за това къде ще се лекува и при какви условия, след като има нужда в болницата да бъдат приемани пациенти с Ковид-19. По думите ѝ трябва да се осъществи среща с новия здравен министър проф. Костадин Ангелов.

Тя напомни, че не само общинските болници са в колапс, а всички болнични заведения имат разходи, които досега не са предвиждали в разходната част на бюджета си.

Може ли липсата на инфекционисти да препъне изпълнението на механизма с клиничната пътека на проф. Ангелов, планиран да влезе в сила от 1 август? Ще покрият ли цените на клиничните пътеки разходите за лечение в болниците? Достатъчен ли ще е контролът при разходването на средствата за здравеопазване?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.
 

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Боряна Димитрова: Важно е да бъде излъчен редовен парламент