IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще ни предпази ли ваксината от новите щамове и мутации на Covid-19?

Ако не постигнем 60% ваксинация, ще влачим пандемията с години, твърдят учени

10:47 | 30.12.20 г. 52
<p>
	<em>Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

Няма да се справим с коронавируса без ваксина, защото преболедувалите не изграждат траен имунитет. Ако не постигнем 60% ваксинация, ще влачим пандемията с години. При имунизирани около 3,5 милиона българи ще можем да кажем, че сме си решили проблемите с вируса. Това са част от коментарите на водещи специалисти в България във връзка със започналата и у нас имунизация срещу коронавируса.

В България досега, за трите дни от началото на имунизационната кампания, над 3700 души са получили първата доза от ваксината срещу COVID-19.

Проф. Габровски: Няма да се справим с коронавируса без ваксина

Всичко, което научихме през тази година, е, че няма да се справим с коронавируса без ваксина. Няма траен имунитет, дори хора, които са преболедували, могат да бъдат отново заразени. Това мнение изрази по bTV проф. Николай Габровски, началник на клиниката по неврохирургия в „Пирогов“ и зам.-председател на БЛС. Трябва да бyдем много предпазливи, нещата не са свършили, предупреди той.

Ако приемем, че ваксината е оръжието, с което ще преминем, освен изолацията, естественият въпрос е каква да бъде ваксината, отбеляза проф. Габровски. Той припомни, че ваксината на Pfizer е първият продукт, който е одобрен в Европа и САЩ, с който и ние разполагаме. 

Начинът да разберем дали е била ефективна ваксината, е да видим дали имаме антитела. Твърди се, че след втората ваксинация, на практика трябва вече да сме защитени, обясни проф. Габровски.

Имаме много добри новини, отбеляза той. И посочи: „Имаме ваксина, имаме избор от няколко ваксини, имаме контрол, който можем да упражним чрез дистанция и изолация. Оттук нататък имаме набор за намаляване и спиране на тази епидемия“, каза проф. Габровски.

Акад. Петрунов: Без ваксината ще бъдем в сегашното състояние още дълги години

"Разбира се, че ще се ваксинирам. Аз съм се записал първи в списъка на НЦЗПБ и чакам да дойде съобщението на РЗИ, за да ми каже кога това ще се случи. Това е неотменно. Мисля, че всеки българин трябва много добре да разбере, че това е единственият начин да излезем от тази пандемия и да се спасим", заяви по Нова телевизия имунологът и алерголог и бивш директор на НЦЗПБ акад. д-р Богдан Петрунов.

Той посочи, че се е занимавал с ваксини над 50 години и е сигурен във възможността тези ваксини да ни спасят. И допълни, че по отношение на безопасността пациентите няма от какво да се страхуват. Ваксината може да даде някои реакции, но те дори не са странични. Това се нарича реактогенност, което означава реакция на нашия организъм към ваксината. Заради нашата чувствителност телата ни реагират по различен начин, но това не са странични реакции, обясни специалистът.

Той добави, че няма данни за вредно влияние на ваксините при проведеното проучване с над 45 хиляди души. По думите му става дума за нова категория ваксини, които до този момент не са правени. С тях не се вкарва нищо живо в организма, а само една платформа, която е обучена да го разпознава. Ваксината не влиза в ДНК на клетката, тя не взаимодейства с клетката, обясни ученият. Според него след имунизация поне до осем месеца ще имаме имунитет, поне след две години ще е ясно какъв имунитет ще изградим.

Ако не постигнем 60% ваксинация, ще влачим пандемията с години, предупреди акад. Богдан Петрунов.

Проф. Витанов: Всеки ваксиниран е пирон в ковчега на вируса

С всеки един ваксиниран срещу COVID-19 броят на заразените ще намалее. За да започне да се усеща ефектът от ваксинацията, трябва да има поне 2 милиона души, на които е поставен медикаментът, коментира математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов. Всеки ваксиниран е пирон в ковчега на вируса, заяви експертът.

С увеличаване на броя на ваксинираните – около 3,5 милиона души и нагоре, ще можем да кажем, че сме си решили проблемите с вируса, посочи проф. Витанов.

По думите му с оглед на разчетите на доставките на ваксините това вероятно ще стане в периода юли - август 2021 година. Според него мерките могат евентуално да бъдат разхлабени при праг на заболеваемостта между 300 и 500 нови случая на COVID-19 на дневна база и тази тенденция се задържи поне 10 дни.

Проф. Момеков: Имунизациите до момента показват ефективност, несравнима с нищо друго

Имунизациите с ваксината до момента показват ефективност, която не е сравнима с нищо друго досега, каза проф. Георги Момеков от Българското дружество по фармация.

На този етап знаем, че естественият имунитет трае няколко месеца и затова отговорът колко ще трае имунитетът след ваксина, е въпрос на време, посочи по БНТ специалистът. Досега по света са сложени около пет милиона различни ваксини, включително руската и китайската, и се вижда, че в големи разнообразни групи, се понасят добре и тежките реакции са изключително редки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

48
rate up comment 2 rate down comment 1
kane
преди 3 години
искаш да ме въртиш в кръг ли?нали с клипа на гейтс трябавше да се докаже писмото. това не стана. сега пак на писмото ли ме връщаш. щета или смърт не са = на страничен ефект 1во и 2ро дори да има някаква истина това е в 1000000 пъти по малко от смъртта и усложненията от ковид, поради тази причина, аз вземам файзър ваксината и си я слагам при първата оферта. Ти можеш да вземеш висура ако искаш. Моят шанс в този случай да живея е 1000000 пъти по голм от твоя - успех с избора ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 2 rate down comment 1
kane
преди 3 години
https://***.bitchute.com/video/6wgFx9011plu/Тубата трият яко !Защо ли? ..................................................................Ок гледах и слушах гейтс и зная англииски и мога да ти кажа, че заглавието е лъжа - гейтс не казва това!Гейтс казава: цитирам "на 7 милиарда човечество 700 000 ще изпитат някакви странични ефекти от ваксината"Страничен ефект не е смърт мой човек!трябва ли да обяснявам какво е страичен ефект - болка в ръката, треска, темепратура, нераположе... това е първичната реакция към ваксината. При някои ще е по силна, но те няма да умрат :)))))))) така е като говориш без да знаеш, а си дочул нещо:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 3 години
ако не вярваш на тестовете, тогава и на мъртвите ли не вярваш?0.11% от българите в Българип вече са мъртви от Ковид официално.Неофициално или реално този процент е доса по голям, защото навспкъде по света има разлики м/у типиния брой средно мъртви на година и тази година минус ковид официално мъртвите. т.е. ковид причинява инфаркти, инсулти и т.н. смърт която не му се преписва официално.т.е. този 0.11% вече мъртви от ковид в РБ, релано е 0.2% вече убити в България от ковид. Най-важното е, че вируда постигна това за по малко от една година! Проблема е, че това продължава да се случва вчеки ден и този % се увеличава. И ако няма ефективна вакисна, този % ще се уможи по 10.Още ли смяташ че не е проблем ковид?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 2 rate down comment 1
neon7
преди 3 години
ПРОФ.Чорбанов: Всякакви люде, близки до властта, обясняват как ваксините ще ни избавят от Ковид, но не се допускат опоненти http://onovini.eu/2020/12/чорбанов-всякакви-люде-близки-до-влас/?fbclid=IwAR3jqT-OXufbFHiQ9GBPqU7iUZZaSnceyFPUxTRBd49qeDUIi5wxvm9enuo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 1 rate down comment 2
neon7
преди 3 години
.според последното социологическо проучване (има няма от една седмица) 60% от белгийците ще се ваксинират , 26% се колебаят , а 14% Социологически проучвания Вервай!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 1 rate down comment 1
neon7
преди 3 години
https://***.bitchute.com/video/6wgFx9011plu/ Тубата трият яко !Защо ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 3 години
https://***.newsbreak.com/news/1572921830018/bill-gates-admits-700000-people-will-be-harmed-or-killed-by-his-covid-19-solution Какво да чета, като на този линк няма нищо за четене. Дори клипа е изтрит. фалшивите новини се трият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 3 години
Реалната ситуация е, че смъртността от covid-19 е ниска и хората не вярват на правителствата си и производители на ваксини. ""смъртността е ниска" е въпрос на гледна точка, за сега около 2% умират може би. А колко остават с увредени органи завинаги - колко %. Един цовид отделение докотор каза, че 70% от неговите пациенти постъпили в болница заради ковид и оцелели напускат болницата с трайно увредени органи - много от тях за винаги. За мен риска е огромен и не искам да го взема тоя вирус и поради тази причина ще взема по малкото зло
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 1
neon7
преди 3 години
В най-последния абзац за ваксината се каззва че 95% от ковид заразените са без симптоми или асимптомни - това е лъжа и не е вярно. Казва се че ваксината ще убие 700 000 хора по целия свят?! И това е лъжа. ДА аз не вярвам за асимптомните но при положителен ПСР (фалшив) кво да кажат? За700 000 виж тукhttps://***.newsbreak.com/news/1572921830018/bill-gates-admits-700000-people-will-be-harmed-or-killed-by-his-covid-19-solution
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 1 rate down comment 3
neon7
преди 3 години
Покзвам ти ефективно лечение на КОВИД19 което Сзо реши да премахне пречеше им за ваксините.ЗА 9 те месеца имам предвид SARS-CoV 2(лабораторен продукт) а не обикновенните корона вируси причиняващи ОВИ и настинки.Това ,че си го изкарал би трябвало да имаш антитела -даже рискуваш ако се ваксинираш.За ваксините 1,2,3 поколение няма как да ме убеждаваш-рисковете и вредите са огромни ! Всичо това е голям сценарий с други цели.Ще го разбереш в бъдеще. СЗО са под контрола на Гейтс и му прокарват политиките за ваксини . Бъди жив и здрав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още