IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа обмисля мерки за по-широко разпространение на ваксините

Засега поставянето на ваксина остава личен избор, но някои правителства може да предприемат мерки, ако доброволното поставяне бъде слабо

16:25 | 29.12.20 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Европейските правителства планират да следят броя на хората, които си поставят ваксина срещу Covid-19, за да очертаят пътя за излизане от кризата, пише Bloomberg.

Франция ще поддържа регистър на хората, които се ваксинират, а Испания пък ще проследява хората, които отказват да бъдат ваксинирани срещу вируса, който причини повече от 400 хил. смъртни случая в Европа.

В Германия правителството на канцлера Ангела Меркел обмисля законодателство, което да гарантира справедливо отношение към неваксинираните хора, когато икономиката започне да се отваря. Повече от 21 хил. души в страната вече са получили ваксината, разработена от Pfizer Inc. и BioNTech.

След като миналия уикенд ваксинацията в Европа започна с фанфари, сега властите се опитват да намерят начини да осигурят широко разпространение, без да посяват допълнително недоволство сред уморената от пандемията общественост.

„Въпреки че регистърът на Испания ще бъде споделен с други европейски партньори, той няма да бъде публично достояние“, заяви министърът на здравеопазването Салвадор Ила в интервю за телевизия La Sexta. Поставянето на ваксината е доброволно в Испания и данните ще бъдат „третирани с най-голямо уважение към защитата на данните“, каза Ила.

В понеделник Испания стана четвъртата европейска държава, която регистрира над 50 хил. смъртни случая от коронавирус. Инициативата може да помогне на тежко засегнатата държава да възвърне доверието в своя туристически сектор, след като правилата бяха облекчени през лятото.

Франция също ще има регистър със самоличността на ваксинираните хора и здравословното им състояние.

Кампанията на френското правителство започна бавно, тъй като служителите се стремят да изградят доверие в системата. Анкетите показват високи нива на скептицизъм, като по-малко от половината от населението на страната възнамерява да се ваксинира.

„Казвал съм го преди и го повтарям - ваксината няма да бъде задължителна“, заяви френският президент Еманюел Макрон в Twitter. „Цената на ваксината е напълно покрита. Няма такси. Нека се гордеем с нашата здравна система“, написа той.

В Италия политиците са притеснени от обществената съпротива и обсъждат дали да се направят задължителни ваксинации за работници като държавни служители и медицински персонал. Проучванията показват, че значителна част от населението е предпазливо настроена към ваксината.

Както по-голямата част от Европа, официалната политика на Италия е, че поставянето на ваксината е личен избор. Но ако доброволното поставяне остане ниско, „ще трябва да предприемем някои контрамерки“, заяви заместник-министърът на здравеопазването Пиерпаоло Силери в интервю за вестник La Stampa.

В Германия служителите са загрижени за напрежението в социалната структура и се обявиха против преференциалното отношение към ваксинираните хора. Докато на държавните субекти е забранено да дискриминират, в частния сектор има сива зона.

„Ще има области, в които работодателите или хората, които предоставят обществени услуги, ще изискват доказателство за ваксинация или резултат от тест като абсолютна предпоставка“, заяви кметът на Берлин Михаел Мюлер във вторник пред телевизия ZDF. „Колкото повече хора се имунизират, толкова повече облекчение ще донесе това за всички.“

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, който изпревари Меркел като най-популярния политик в страната, повтори тези коментари.

„Много хора проявяват солидарност, като чакат другите да бъдат ваксинирани първи. И от своя страна те могат да очакват, че тези, които са били ваксинирани, ще проявят солидарност, като бъдат търпеливи ”, каза Шпан пред Funke Mediengruppe. „Никой не трябва да претендира за специални права, докато всички не получат шанс да се ваксинират.“

Такива привилегии могат да бъдат оправдани, но не все още, според Франк Улрих Монтгомъри, председател на Световната медицинска асоциация.

„Все още нямаме задълбочени доказателства за имунитет. И преди да имаме това, няма да можем да обсъждаме каквито и да било привилегии за тези, които са имунизирани“, каза той в интервю за Bloomberg TV. „Имаме много какво да обсъждаме, но няма какво да решим.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Хайде започна се.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Значи ако някой *** иска да си отреже чурката и да си сложи цици е неговор решение, и трябва да го подкрепяме. Ако някой иска да направи аборт, не е убийство и жената решата. Моето тяло, мое решение. Когато става въпрос за експериментална ваксина нямаш право на избор, а си опитна мишка. Много удобно, нали?Не само че няма данни за деца под 16, няма данни за много други неща които се случват при ваксините. Това което става е тирания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 9
zelka007
преди 3 години
да , ваксината е тествана на лица под 16 години , но представителната извадка е малка и не носи необходимата информация за спешно регулаторно разрешение . необходими са повече данни от изпитания . това е факт , мисля че го имаше и в прессъобщението от самата компания и в прессъобщението от европейският регулатор и хамериканският регулатор . не е нещо дето да не се знае ... не ми се рови в момента , но имаше на колко лица под 16 години е тествана ваксината и какви са резултатите ... освен това лицата под 16 години не са рискова група ... ще почакат ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 8
zelka007
преди 3 години
ти си нагледен пример , възможен ли е регрес сред хора ... ?! .... да , възможен е . прочети нещо от ing5rov и ще се убедиш в това ... :))) ... също така си пример , може ли човек с половин мозък да пише ... ?! ... да , възможно е . виж какво пише ing5rov ... :))) ... може да те дават за пример и в училищата : - деца , това е нерадостното ви бъдеще , ако не залягате над учебниците и не четете с разбиран (демек не изграждате абстрактни връзки м/у възприетите факти) ... възмжно ли е ... ?! ... да , пробвайте да започнете или завършите мисъл на ing5rov ... :))) ...може родителите да плашат малките деца с теб : - ще ти чета цял ден мнения на ing5rov от последната една година или ще си миеш зъбките ... :))) ...пак бих ти написал онова дето изтриха *** , дано си го прочел преди да го изтрият ... приеми , че пак съм ти го написал ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 2
Biso
преди 3 години
Днес уточниха от Германия, че в декларацията, която се подписва при ваксиниране срешу ковид има уточнение, че конкретната ваксина на P....r не се препоръчва за деца под 16 години защото няма достатъчно клинични проучвания за въздействието.Човека, който даде тази имформация е лекар и лично е получил въпросната декларация с упоменатата по-горе препоръка. Ще помоля да ми изпратят копие и ако някой иска да го види лично, ще съдействам. :)Поздрави на zelka007. :) Без лоши чувства моля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
ъхъ ... особено сред троловете ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
51%(одобряват членството)- 26%(не одобряват) ... би ли заложил за резултат от изходът на евентуален бъдещ референдум ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
грешиш разбира се ... 22 декемрври 1990 година ... 7-то Велико народно събрание ... решение за желанието на Република България да стане пълноправен член на Европейските общности ... кой го е избирал това събрание ... ?! ... появило се е от нищото ли или е легитимно избрано ... ?!и в момента според последните социологически проучвания преобладават хората подкрепящи членството ни в ЕС ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 8
zelka007
преди 3 години
... :)))сун дзъ ... На обкръжения враг остави пътечка за бягство.когато единственият ти останал аргумент за водене на дебат е коментар за никът ми , знам че съм те надприказвал ... нямаш какво да кажеш по темата нищо друго смислено , освен да дърдориш какво е зелка ... :))) ... демек , победил съм те безаналогово ... :))) ... никът zelka007 е затова , да имаш какво да напишеш , след като нямаш нищо друго за писане , да се чувстваш победител за финал ... :))) ... аз знам , че съм те (цензура) и ти си го знаеш ... ама като драснеш нещо умалително по адрес на никът се прераждаш , отварят ти се чакрите дето се вика ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
за имунитета най доброто е спокойствието ... без "загрижени" за здравето ти кампании , без "докосващи душата ти" статии и най вече без плъхоподобни *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още