IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите от ВМЗ искат оставка на новия директорски борд*

Според тях сегашните представители на Борда обслужват чужди интереси, Лукарски инициира проверка на място

16:42 | 13.07.15 г.
Синдикатите от ВМЗ искат оставка на новия директорски борд*

Работниците от ВМЗ-Сопот искат оставката на борда на директорите на предприятието, съобщи за „Фокус” Димитър Атанасов, председател на КТ „Подкрепа” в завода.

Тази сутрин от синдиката са изпратили писмо с искането си до министър-председателя Бойко Борисов и министъра на икономиката Божидар Лукарски.

Според тях сегашните представители на Борда са дошли с други цели във ВМЗ. Работниците искат в Борда на директорите да влезе изпълнителният директор Богдан Богданов.

Оръжейниците искат отстраняването на председателя на Борда на директорите Тодор Дичев и членовете Юлиян Насков и Любомир Джапаров. „Сега всичко се движи от тях. Недопустимо е директорът на ВМЗ да не е член на Борда, а да бъде само търговски пълномощник, както е в случая с Богдан Богданов”, каза Атанасов. На практика ВМЗ няма назначен директор, а търговски пълномощник,” добави той.

Според синдиката „има някаква игра, някой има интерес от това”. „Явно се обслужват някакви чужди интереси, от парова централа заводът отново се връща на мазут, като гориво, площадката в Иганово не може да заработи на 100%”, каза още Димитър Атанасов.

Работниците от ВМЗ се подготвят с автобуси да отидат пред Министерството на икономиката в София и да направят палатков лагер там, докато не бъде сменен този състав на Борда на директорите, каза още Димитър Атанасов.

Предишният директор на ВМЗ Сопот Иван Стоенчев беше отстранен от длъжност в началото на юни. Тогава за председател на Директорския борд на завода бе назначен Тодор Дичев.

Повод за оставката на Стоенчев бяха поредицата от взривове в Иганово през март и април. Предходните рокади във ВМЗ станаха в средата на януари, когато отново със заповед на министър Божидар Лукарски бяха сменени двама от общо тримата членове на Борда на директорите.

В последните месеци имаше няколко протеста на служителите, включително с блокиране на подбалканския път и искане за оставка на министъра на икономиката Божидар Лукарски.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски е инициирал проверка и очаква доклад за дейността на „ВМЗ-Сопот“ АД от новото ръководство на предприятието, съобщиха от ведомството в отговор на писмото на синдикатите.

В проверката са включени и всички въпроси относно възстановяването на дейността на площадката в Иганово след инцидентите.

В доклада на ръководството на „ВМЗ-Сопот“ ще бъде включена и информация за новата управленска структура на предприятието.

Министерство на икономиката предприема всички необходими действия за възстановяване на нормалната работа в предприятието и изпълнението на сключените договори. Понастоящем трудовите възнаграждения на работещите в предприятието се изплащат редовно. В момента във „ВМЗ-Сопот“ се извършват ревизии на складовите наличности и документацията на предприятието. Поради големия обем и сложност на подлежащите на проверка обекти и документи е поискана и допълнителна външна експертиза, допълват от министерството.

* Допълнена към 17.30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още