IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директорът на ВМЗ Сопот Иван Стоенчев е освободен от длъжност

Мотивите за уволнението са на Министерството на икономиката

10:25 | 04.06.15 г.
Директорът на ВМЗ Сопот Иван Стоенчев е освободен от длъжност

Директорът на ВМЗ Сопот Иван Стоенчев е бил отстранен от длъжност. Мотивите за уволнението са на Министерството на икономиката, каза Иван Стоенчев и отказа да коментира повече факти, предаде БНР.

"За момента не съм решил дали ще продължа да работя във ВМЗ", допълни той, като уточни, че оставката си той е подал отдавна в Министерството на икономиката.

Стоенчев е заемал ръководния пост на най-голямото предприятие от военно-промишления комплекс на няколко пъти.

На негово място със заповед на министъра на икономиката е назначен инж. Богдан Богданов, който също работи във ВМЗ, и е общински съветник на партия ГЕРБ в местния парламент в община Карлово.

Очаква се до дни да има и нови назначения. За председател на Директорския борд на завода е назначен Тодор Дичев.

Последните рокади във ВМЗ станаха в средата на януари, когато отново със заповед на министър Божидар Лукарски бяха сменени двама от общо тримата членове на Борда на директорите. Тогава единствено Иван Стоенчев запази поста си.

Оставката на Стоенчев идва след като през март и април на базата на ВМЗ в Иганово имаше поредица взривове. Цехът в Иганово продължава да не работи, като площадката се подготвя, за да стартира производство.

В края на май Иван Стоенчев съобщи пред журналисти, че преките загуби от взривовете на площадката в Иганово се оценяват на около 3 млн. лева. Само през април загубите на завода са били 500 хил. лева на ден.

Зам.-министърът на икономиката Любен Петров тогава уточни, че договорите на ВМЗ - Сопот са преразгледани и дружеството няма да плаща неустойки във връзка с неизпълнени навреме задължения към клиенти.

В последните месеци имаше няколко протеста на служителите, включително с блокиране на подбалканския път и искане за оставка на министъра на икономиката Божидар Лукарски.

В края на май от Министерството на икономиката обявиха, че започва подготовка за възстановяване на производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още