IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преките щети за ВМЗ от взривовете в Иганово са 3 млн. лв.

Започват действия по възстановяване на работата на площадката след първите взривове отпреди два месеца

13:04 | 25.05.15 г.
Преките щети за ВМЗ от взривовете в Иганово са 3 млн. лв.

Преките загуби от взривовете на площадката в Иганово се оценяват на около 3 млн. лева, сред които и щетите от разрушените сгради. Това съобщи пред журналисти ръководителят на ВМЗ - Сопот Иван Стоенчев след края на заседанието на отрасловия съвет "Отбранителна промишленост". По негови думи през април загубите на завода са били 500 хил. лева на ден.

Зам.-министърът по икономиката Любен Петров уточни от своя страна, че договорите на ВМЗ - Сопот са преразгледани и дружеството няма да плаща неустойки във връзка с неизпълнени навреме задължения към клиенти.

По време на срещата, поискана от представителите на синдикатите във военния завод, е било договорено още днес представители на РПУ Карлово да влязат в двата епицентъра на взривовете на площадката и да започнат дейности по почистване и обезопасяване на района.

В петък (22 май) е бил сключен договор между ВМЗ и Министерството на отбраната за доставката на специализирана техника за разчистване. Допълнително и екип от военния завод ще работи за възстановяване на работата на площадката под контрола на Инспекцията по труда, уточни още Петров.

По негови думи никой в България не може да даде краен срок за приключване на операцията, тъй като дейностите са много специфични. Зам.-министърът посочи за пример наличието на бетонни отломки на площадката, под които може да има невзривени снаряди. "Всички работим в синхрон, така че Иганово да заработи", допълни Петров.

Той успокои синдикатите, че има пари за заплати и те ще бъдат наредени на 27 май. Няма да има съкращения във ВМЗ, а и дружеството няма да се приватизира, е станало ясно след разговорите.

Представителите на синдикатите потвърдиха добрата съвместна работа, но и липсата на адекватна комуникация. Представителят на КТ Подкрепа в завода Димитър Атанасов коментира, че в икономическото министерство са свършили много работа по казуса, но за нея те разбират едва днес и по тази причина ще оттеглят искането си за оставката на министъра Божидар Лукарски.

Припомняме, че площадката беше затворена след взрив на 21 март. За щастие, при инцидента нямаше жертви и пострадали. На 14 април имаше нови взривове в друг склад в Иганово. Работата в региона беше прекратена заради взривовете, но работещите там настояха за ускоряване на работата по разчистване.

Те излязоха на няколко пъти на протест, сочейки важната роля на площадката за цялата дейност на ВМЗ - Сопот. За днес беше насрочен нов протест и блокиране на Подбалканския път. След последното развитие на нещата синдикатите отмениха протестните действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още