IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите са против замразяването на минималната работна заплата

От КТ „Подкрепа“ ще се борят за запазването на графика за увеличаване на минималното трудово възнаграждение

10:14 | 09.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Увеличаването на минималната заплата увеличава и заетостта. Това мнение изрази в ефира на bTV Икономистът от КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова относно лансираната от няколко дни идея на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) минималното трудово възнаграждение да бъде замразено през 2021 г. на нивото от тази година.  Според бизнеса повишаването ще влоши икономическите показатели на страната.

Григорова заяви, че към момента 75% от заплатите в страната са до 1000 лв. бруто. По думите й ако замразим минималната заплата, замразяваме заплатите въобще.

„На 4 септември НСИ публикува данни за производителността на труда през второто тримесечие на тази година, които сочат, че тя се увеличава. БВП на един зает за отработен час към момента е 20 лв., а за първото тримесечие е бил 18 лв.", допълни тя. 

"Това въобще не е аргумент за замразяването на минималната работна заплата“, заяви Григорова. „И към момента минималната работна заплата се различава драстично от производителността на труда, от необходимите средства за живот на един работник. В този смисъл този плавен график за увеличаването й беше минималното, което трябваше да се направи, така че да започнем да настигаме минималните заплати в ЕС. Не можем да си позволим за пореден път да я замразим“, категорична е Григорова.

Тя увери, че от КТ „Подкрепа“ ще се борят за запазването на графика за увеличаването на минималната работна заплата.

Междувременно конфедералният секретар на КТ "Подкрепа" Александър Загоров коментира в ефира на БНТ договореното финансово подпомагане на "Мини Марица-изток". Вчера стана ясно, че компанията, която произвежда 45% от енергийния ресурс у нас, ще получи дългосрочен заем от 50 млн. лева. Допълнително още 5 милиона лева ще бъдат отпуснати за актуализация на заплатите на миньорите. Според Загоров мините имат още възможност и без този заем да продължат да работят, но съвсем кратко време.

„Това е по-скоро жест, защото за истинска актуализация - така, както сме я очаквали, с 10% на година, това не може да се случи. Последната актуализация се случи през 2017 г. През това време заплатите в страната нараснаха с 15-20% на места, т.е. изоставането на заплатите на миньорите е факт. Нито са високи заплатите, нито е лек трудът. Но за момента заплатите са гарантирани", обясни той.

Темата коментира и президентът на КНСБ Пламен Димитров. "От 2 години вървим към системен проблем. Има нюанси, които хората не виждат от битката. 7 100 души са заети пряко в "Мини Марица - Изток" и около 100 000 души са заети чрез фирмите", заяви той.

По думите му нуждата от тази подкрепа е била жизненоважна, тъй като имало 22 млн. тона като заявки, които е можело да отпаднат. „Това би било с около една трета по-малко, отколкото производствената програма, заявена от ТЕЦ-овете в края на миналата година“, уточни президентът на КНСБ.

"Положението е доста напечено в "Мини Марица - Изток". Държавата беше на нокти дали ще има ток, или не. Не трябва да се свързва с някакви политически искания", категоричен беше той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още