IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След снеговалежите следва висока вълна, предупреди климатолог

Язовирите по каскадите Въча и Арда трябва да бъдат източени за енергодобив

09:55 | 11.03.15 г.
След снеговалежите следва висока вълна, предупреди климатолог

След снеговалежите от последните дни, които предизвикаха бедствено положение в Южна България,  Министерството на околната среда и водите (МОСВ) трябва да вземе мерки за язовирите по каскадите Въча и Арда. Това каза пред БНТ климатологът доц. Георги Рачев.

Язовирите по двете каскади трябва да бъдат източени за енергодобив и да се освободи обем, който да поеме тази голяма вода, която следващите седмици ще се оттече, препоръча той.

Доц. Рачев изрази надежда, че бедствие не предстои, защото утре ще нахлуе малко по-хладен и влажен въздух от Атлантическия океан и това ще задържи температурите относително ниски. Това няма да даде възможност да се стопи тази, по думите му, "брутална" снежна покривка, която се формира в Родопите и Рилския масив, и няма да има големи наводнения.

Очакваните след снега валежи са предпоставка за висока вълна, предупреди обаче експертът. Според него рядко има подобни валежи през март, случилото се е изключително рядко явление, но не е непознато по нашите географски ширини.

„Средиземноморският циклон продължи повече от обикновеното. В Северна България нямаше почти никакъв сняг, докато в Лъки снежната покривка достигна 170 см, на Пампорово е над 150 см. Допълнително този тежък сняг прекъсна електрозахранването на половин България“, каза Рачев.

Той прогнозира, че още сняг не би трябвало да има, но дъждове се очакват около 21 – 22 март. Дори да има сняг през април, не би трябвало той да е в сегашния обем.

Времето ще остане относително хладно, затопляне може да започне най-рано от вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още