IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пети ден десетки населени места в Южна България са без ток

Остава бедствено положението в областите Смолян и Кърджали

09:05 | 11.03.15 г.
Пети ден десетки населени места в Южна България са без ток

Областите Смолян и Кърджали и общините Ивайловград, Лъки, Батак, Сърница, Велинград, Хасково, Гълъбово остават в бедствено положение. Без електрозахранване през нощта са били 538 населени места, съобщава БНР. Най-сериозна е обстановката в района на Смолян, Кърджали и Хасково.

Пътищата Асеновград - Чепеларе - Рудозем, Средногорци - Мадан и Кърджали - Ардино - Смолян са отворени за движение от снощи. Остават затворени за почистване проходите "Превала" и "Печинско", където има множество паднали дървета. Проходът "Рожен" е проходим при зимни условия и е без ограничения. За преминаването през Пампорово е въведено ограничение всички леки моторни превозни средства да се движат с вериги.

Все още без достъп са много населени места в Смолянско и Кърджалийско.

Вече пети ден четири общини в Смолянска област са без ток. С прекъснато електрозахранване са още общините Мадан, Рудозем, Неделино, Баните и 13 селища от община Смолян.

Ще бъде направен опит да се пробие пътят към високопланинското село Мугла. Работата по разчистването се затруднява, тъй като трябва да се отстранят падналите дървета, за да може да мине техниката.

„С намерение сме днес да пробием до община Неделино, откъм Ардино и откъм Златоград. В община Баните вече се стига до Давидково. Амбицията ни е днес да достигнем до Загражден - най-отдалеченото село по републиканската пътна мрежа. Надявам се електрозахранването в Мадан до няколко часа да бъде възстановено. Нашето желание е да прехвърлим захранването и към Рудозем и да захраним подстанция Рудозем, така че днес всички общински центрове да имат електрозахранване. Ще гледаме приоритетно да пробием пътищата до изолираните населени места, за да доставим продукти от първа необходимост“, каза областният управител на Смолян Недялко Славов.

В Кърджали и Пазарджишко продължава да бъде усложнена обстановката след снеговете, в голяма част от Смолян е пуснато електрозахранването, каза пред „Фокус“ Първан Секиранов, директор на дирекция „Оперативни дейности” към ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”.

“Снегопочистващата техника напредва бавно, налага се непрекъснато екипите ни да отстраняват най-вече паднали дървета. Критичните точки са в района на Кърджали и Пазарджишко – Пещера, Батак, Белмекен. Вчера успяхме да пробием пътя и стигнахме до хижа „Христо Смирненски“, където бяха блокирани 18 човека. Сега техниката е насочена към Спортния комплекс, където има група от около 100 човека, но те не са бедстващи – имат храна и отопление“, каза още Секиранов.

„Ситуацията в страната продължава да бъде тежка и критична“, каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева пред БНР. Тя предупреди, че водните количества в по-голямата част от страната са над праговете за високи води и в резултат от метеорологичната обстановка са възможни повишения на речните нива, включително и заради снеготопенето.

„Към настоящия момент наличният воден еквивалент на снега е от 175 до 225 литра за квадратен метър в района на Рила и Пирин. За Родопите – между 80 и 125 литра на квадратен метър, а по билото на Стара планина от 60 до 125 литра на квадратен метър. Снеготопенето ще създаде предпоставки за значителни водни количества, които трябва да бъдат преведени през речните русла. Затова предприемаме спешни и незабавни мерки“, добави министърът.

Василева съобщи, че на днешното си заседание Министерски съвет ще разгледа поредица от спешни мерки.Част от мерките са собствениците на язовирите да създадат осигурят свободен обем в язовирите, да се осигури проводимост на речните легла на разстояние до 500 метра след язовирните стени. Необходимо е да се предприемат мерки и от Агенцията "Пътна инфраструктура" за почистване на критични участъци около мостови съоръжения. Трябва да се предприемат мерки затова да се наблюдават непрекъснато нивата на язовирите. „Напоителни системи“ следят и съоръженията в предаварийно състояние.

По повод на изказването на директора на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Иван Йотов, че по-широките просеки биха спестили до 90% от авариите по енергийната мрежа и предложението му да бъдат разширени просеките, министърът коментира, че подкрепя инициативата.

По отношение на спора за ски пистата на Банско министърът коментира: „Министерският съвет е органът, който взима решение по повод на концесиите. В този смисъл очаквам да получа доклада с резултатите от работата на междуведомствената работна група. Вчера по време на заседание на Съвета за развитие, председателят на работната група представи резултатите от работата, в оперативен порядък беше проведено обсъждане“.

По думите на Василева е необходимо да се прецизират текстовете в концесионните договори, да има ясно очертаване на отговорностите на страните, засилване на възможностите за налагане на санкции при евентуално неизпълнение и предоговаряне на механизма за определяне на концесионното възнаграждение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още