Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Standard & Poor's повиши кредитния рейтинг на България

Според рейтинговата агенция страната ни е изпълнила ангажиментите си по Плана за действие за присъединяване към ERM II и Банковия съюз

Standard & Poor's повиши кредитния рейтинг на България

Снимка: Архив Ройтерс

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута до 'BBB/A-2' от 'BBB-/A-3'. Перспективата пред рейтинга е положителна, съобщават от пресцентъра на Министерството на финансите.

Повишението на рейтинга е в резултат на устойчивото развитие на икономиката на България, без натрупване на макроикономически дисбаланси. Фискалните и външните баланси на страната са силни, а напредъкът по присъединяването към Механизма на валутния курс II (ERM II) е стабилен. Положителната перспектива пред рейтинга отразява очакванията на анализаторите от S&P Global Ratings, че прогресивно укрепващата фискална и външна позиция на България ще продължи, като страната ще се развива устойчиво в условия на по-слаба външна икономическа среда.

Според рейтинговата агенция страната е изпълнила своите ангажименти по Плана за действие за присъединяване към ERM II и Банковия съюз, но също така S&P отбелязва, че окончателното решение за това не е изцяло под неин контрол.

Институционалната конвергенция е напреднала. Осъществени са законодателни промени в областта на макропруденциалния надзор и правомощията на централната банка. Подобрена е рамката по несъстоятелността, управлението на държавните предприятия, надзора в небанковия финансов сектор и рамката за борба с изпирането на пари.

Факторите, които биха довели до повишаване на рейтинга, са продължаващо стабилно икономическо развитие, без влошаване на постигнатия фискален напредък, или ако позицията на външния сектор на страната се подобри над очакванията на S&P Global Ratings. Рейтингът също може да бъде повишен, ако България извърши допълнителни  структурни и институционални реформи, например по пътя си към приемане на еврото.

Рейтинговата агенция би преразгледала перспективата до стабилна, ако се наблюдава натиск по линия на външно финансиране или се натрупат значителни макроикономически дисбаланси.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

4
 
9
 
7
преди 9 месеца
Колко беше рейтинга по времето на Андрей Луканов, Жан Виденов, Сергей Станише?

Да равете можете, ама иначе на вързано куче леб не може да дадете, комунистченца смешни.
6
 
11
 
6
преди 9 месеца
рев тролски дочувам.напънете се де
9
 
7
 
5
преди 9 месеца
Рейтинг BBB, срамота!
Язък за сичките напъни на премиера слънце.
9
 
14
 
4
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Не вярваме на добри новини. Искаме лоши, с тях сме по-щастливи.
7
 
5
 
3
scott до: дядя Вова
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Цъ, нема да има център на нато във върна. атия и матлиа са им достатъчни. За чии *** им е варна? се едно, кат имаш магистрала сохия-бургас, да си направиш отклронение през кърнаре, гроян, севлиево, габрово, трявна, вонеща вода, тулово, че да стигаш по-бързо. Стандарта са ударили по водка, приели са отчетите на правителството за ерм2 за редовна валута и са дигнали........ъъъъъъъъъъъ, ръце. Жолема грешка. ерм2 нема да има. тоз път - заради инфлациата.

Още от Икономика и политика
Защо Законът за съдебната власт получи вето?