Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Т. Дончев: Функционираща система на електронно правителство ще имаме от 2020 г.

96% от държавните администрации са с електронен обмен на документи, съобщи вицепремиерът

Т. Дончев: Функционираща система на електронно правителство ще имаме от 2020 г.

Снимка: Pixabay

Вече 96% от държавните и общинските администрации използват електронен документооборот, каза в минутите за парламентарен контрол вицепремиерът Томислав Дончев.

Вицепремиерът съобщи, че до средата на 2019 година системата за електронно връчване ще е готова на 70 - 80 процента, а напълно функционираща система на електронно правителство ще имаме от 2020 година.

Той отговори на въпрос на народния представител Александър Ненков относно изпълнение на разпоредби от подзаконовата нормативна база в областта на електронното управление, във връзка с електронния обмен на документи в администрацията, съобщи БТА.

Още по темата

“Електронни документи вече си обменят 739 администрации – 616 териториални и 123 на централно ниво. Към системата все още не са включени няколко малки общини и малоразмерни държавни служби, посочи Томислав Дончев. – Усилията обаче продължават, защото е важно да включим всички администрации, дори и малките.”

Според него свързаността на администрациите е само предпоставка, затова вицепремиерът е на мнение, че не бива да се допуска в единия и другия край на кабела да има хартия и да се сканират документи, защото добавената стойност ще е много ниска.

Вицепремиерът обяви, че следващите стъпки са работа по централен модул за антивирусна защита и по модула за електронно връчване на документи на гражданите, като голямата задача е електронната идентификация.

По думите на Дончев модулът за електронно връчване позволява на държавата да общува по сигурен начин с гражданите, като той може да се използва и от други доставчици на услуги като банки и мобилни оператори.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
"Вече 96% от държавните и общинските администрации използват електронен документооборот"
Тоест имат поне една услуга или един вид документ да се предава по електронен път. Евала. А сега кажи колко от институциите имат ИЗЦЯЛО електронен трансфер? 0? Хмм....

Още от Икономика и политика
КЗК глоби фирма на „Фантастико“ за заблуждаваща реклама