Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Т. Дончев: Новият закон за концесиите ще мобилизира конкуренцията

60 плажа се подготвят за отдаване на концесии

Т. Дончев: Новият закон за концесиите ще мобилизира конкуренцията

Снимка: БТА

Новият Закон за концесиите ще мобилизира „в пълна мяра“ конкуренцията, заяви вицепремиерът Томислав Дончев на дискусия на тема "Прозрачност и ефективност на концесиите в България".

Той изтъкна, че с наличието на новите Закон за обществените поръчки (ЗОП) и Закон за еврофондовете, плюс новия проект на Закон за концесиите, отношенията между държавата и бизнеса ще бъдат поставени на модерна основа, тъй като чрез тези три закона става разпределението на публични средства.

Томислав Дончев припомни, че все още нямаме примери за големи проекти, реализирани на принципа на публично-частното партньорство (ПЧП) или пък пример за концесия за строителство.

По повод критиките, че с проекта се дава възможност да се правят безкрайни концесии (тъй като проектът премахва сегашното ограничение концесията да се предоставя за срок до 35 години – бел. ред.), Дончев коментира, че сроковете ще се определят в условията на конкуренция.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че действащите концесии за добив на подземни богатства са  511. 

Още по темата

От януари до септември 2016 г. приходите от концесии са 127 млн. лева, при приходи от 74 млн. лева за цялата 2015 г.

Министърът допълни, че миналата година са подадени 11 сигнала за незаконен добив, наложени са санкции и е  уведомена прокуратурата. За справяне с проблема работи група експерти, включително от МВР и правосъдното министерство.

Министърът на туризма Николина Ангелкова информира, че 60 плажа се подготвят за отдаване на концесия. Утре приключва общественото обсъждане на промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, според които плажовете ще бъдат разпределени в четири категории. Плановете са законът за влезе в сила от 2017 г.

Ангелкова допълни, че по приетата нова методика за определяне на минималното концесионно възнаграждение е заложена тежест от 40% за предлаганата цена на чадър и шезлонг. 

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева посочи, че само 18% от ресурса на държавните находища на минерална вода се оползотворяват, а той е 3800 литра в секунда. В момента 42 общини стопанисват 63 държавни находища на минерална вода.

За да си изградят общините нужната инфраструктура, МОСВ работи по национална програма за ефективно оползотворяване на минералните води. По програмата общините ще получат за проектите си 50% безвъзмездна помощ, а, ако теглят кредити, за останалите 50% от финансирането екоминистерството ще им покрие лихвите. 

Концесиите са „болна тема“ заради очакването на бизнеса да бъдат приети някои нормативни актове, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Председателят на СД на „Минстрой холдинг“ Николай Вълканов коментира, че концесионните такси в България са „равни или малко по-високи“ от тези в Европа. 

По статията работиха: автор Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
6
 
1
преди 3 години
Няма профилна снимка
Ще мобилизира конкуренцията, за да извади тези, които няма да им платят! :)
А другите ще си получат концесията както до сега! :)

Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията