IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теодор Славев, БИПИ: НС ще имитира изслушване на кандидатите за КЗК

Трябва да се спре с порочната практика за задкулисни назначения на парламента, подчертава експертът

08:52 | 09.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Острата критика на Българския институт за правни инициативи (БИПИ) по отношение на избора за нов състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е израз на стремежа да се наложат минимални стандарти при избора на висши държавни служители от страна на Народното събрание и да се спре с порочната практика за задкулисни назначения.

Конкретен повод за позицията е и алогичното действие на Комисията по икономическа политика и туризъм, а срокът за номинации на кандидати за членове на КЗК изтече на 2 март, заяви Теодор Славев от БИПИ в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Липсва обществено обсъждане по темата, като за пореден път правилникът на Народното събрание бива нарушен от депутатите“, посочи още той.

По думите му моментът за стартиране на процедурата за назначаване на нов състав на КЗК буди съмнения. Процедурните правила са одобрени от икономическата комисия на 16 септември 2015, а мандатът на КЗК изтече на 23 септември миналата година, припомни Славев. „В период от над пет месеца не се случва нищо и изведнъж се решава, че в момента трябва да се избира състав“, обясни експертът. 

„Не очаквам да се случат изненади по отношение на изслушването на кандидатите. Цялата имитация на изслушване на дебата е много повърхностна. Член 89 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание предвижда 14-дневен срок за публично оповестяване на документите на кандидатите. Този 14-дневен срок не бе спазен, тъй като тези документи ще бъдат налични на неговата уеб страница в порядъка на три работни дни“, посочи още той.   

Припомняме, че правилата за избор на нов състав на Комисията бяха гласувани в края на февруари от депутатите. В понеделник обаче лидерът на ДСБ Радан Кънев поиска процедурата да бъде спряна заради съмнения за опорочаването й и задкулисни договорки. На изказването на Кънев реагира премиерът Бойко Борисов, който призова ГЕРБ да не участва в избора на състава на институцията.

Във вторник (8 март) на съвместно заседание партиите от управляващото мнозинство - ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ решиха процедурата за избор на нов състав да не бъде спряна, а днес кандидатите за антимонополния орган ще бъдат изслушани от парламентарната комисия по икономика.

Единадесет души са номинирани за седемчленната КЗК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още