IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ няма да участва в избора на нов председател на КЗК

Първото изслушване на кандидатите за членове на Комисията е насрочено за 9 март

17:01 | 07.03.16 г.
ГЕРБ няма да участва в избора на нов председател на КЗК

Води се „долна политика“ при избора на нов състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и по тази причина ГЕРБ няма да участва в избора на председател на Комисията. Това заяви пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов, става ясно от аудиозапис, разпространен във видеосистемата на ЕК.

Борисов обвини ДСБ, че от една страна са част от управляващата коалиция, защото са в Реформаторския блок, и участват в управлението чрез свои министри, областни управители и т.н., но от друга са опозиция и играят ролята на „морални стожери в обществото“.

От думите на премиера стана ясно, че ДСБ автоматично ще определи новия състав на КЗК за "лош", защото няма да участват в избора му. Така обаче ще се появят съмнения, че ГЕРБ, заедно с БСП и ДПС, са си избрали своя Комисия, която да обслужва техните интереси, убеден е премиерът. 

ГЕРБ са номинирали двама кандидати за членове на КЗК – Георгица Стоянова и съветника към политическия кабинет на Министерския съвет (МС) Росен Желязков. Желязков е и кандидатът на партията за председател на Комисията. Той беше главен секретар на МС в предишния мандат на ГЕРБ и беше един от обвиняемите за т. нар. Костинбродска афера, при която имаше подозрения за подмяна на вота през 2013 г. чрез допълнително отпечатани бюлетини. По-късно обаче съдът го оправда.

От думите на Борисов от Брюксел по-рано днес пък става ясно, че като ръководител на ГЕРБ е възложил на парламентарната група също да не участват в процедурата за избор на председател.

Общо единадесет са кандидатите за членове на КЗК. Те ще бъдат изслушани от депутатите в парламентарната комисия по икономика на 9 март. В прикачения списък с номинации има един кандидат, издигнат от депутати от Реформаторския блок – Красимир Витанов, но от политическото обединение така и не излязоха с обща кандидатура.

Депутатите от БСП са номинирали двама – Анна Янева, която беше зам.-министър на икономиката в правителството на Пламен Орешарски, и синът на покойния Николай Добрев – Кирил.

Управляващата коалиция всъщност също не излиза с обща кандидатура за член или председател на КЗК. АБВ издигат кандидатурата на юриста Николай Илиев, а от Патриотичния фронт – на зам.-министъра на отбраната Димитър Кюмюрджиев.

Кандидатът на ДПС е конституционният съдия Пламен Киров. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още