Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Тютюнопроизводители пак протестират заради изкупната кампания

До дни ще бъдат представени законодателни промени за сектора, заяви Десислава Танева

Тютюнопроизводители излязоха на протест на пътя между Гърмен и Гоце Делчев заради слабата изкупна кампания, ниските цени на продукцията и вдигането на осигурителния праг за земеделските производители. Това съобщи Иван Сабахлъков, производител от Гоцеделчевския регион и председател на Асоциацията на производителите на ориенталски тютюн, цитиран от „Фокус“. Организатор на протестните действия е кметът на община Сатовча Арбен Мименов. 

Още по темата

„Протестът на тютюнопроизводителите е изненада“, коментира пред журналисти днес министърът на земеделието Десислава Танева. Тя посочи, че преди седмица е бил проведен консултативен съвет с тютюнопроизводителите, а няколко дни преди това фирмите, които изкупуват тютюн, са били канени на разговор в МЗХ, за да се обсъди готовността им да започнат изкупвателната кампания.

Според Танева и тютюнопроизводители, и фирмите са поискали законодателни промени и ясни гаранции за изкупуването на продукцията и качеството й.

Имало постигнато съгласие за най-належащите промени, така че от 1 март 2015 година кампанията да стартира нова регулация, включително да има регистър на производителите. Агроминистърът обеща утре законодателните промени да бъдат пуснати за обществено обсъждане.

Танева обясни, че се е чула с представители на бранша заради предстоящия протест. Тя припомни, че държавата не може да гарантирана изкупна цена, но се очаква новите правила да повлияят положително на пазара.

Министърът на земеделието смята, че сега моментът не е подходящ да бъдат увеличени  праговете, на които ще се осигуряват тютюнопроизводители и зеленчукопроизводителите, както е заложено в Бюджет 2015. Изпращаме една от най-лошите години за земеделието и това ще е проблем за стопаните, каза тя.

Припомняме, че миналата година изкупната кампания също започна с протести, тъй като стопаните бяха недоволни от предложените им цени и забавеното изкупуване на продукцията. Междувременно кабинетът "Орешарски" предложи да бъде засилена регулацията в сектора, като се създадат регистри и на производителите, и на търговците. 
 

По статията работиха: автор Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 26 септември