Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Тол таксите няма да се отразят на потребителите, уверяват експерти

Очакването за повишение на цените на базовите стоки е в рамките на няколко стотинки

Тол таксите няма да се отразят на потребителите, уверяват експерти

Снимка: БГНЕС

От 1 март тол системата има техническа готовност да заработи. Това каза по БНТ доц. Георги Балабанов, експерт в Национално тол управление.

Пътната агенция представи вчера тол системата пред транспортния бранш. Електронното таксуване трябва да влезе в сила от 1 март за тежкотоварните камиони. Стационарните рамки за контрол, известни като "очите на тол системата", вече ще следят за нарушители без винетки. Чрез тях ще бъдат издавани електронни фишове.

В тол системата ще се включат общо 3115 км пътища, от тях 804 км магистрали и 2311 км първокласни пътища, като тол такси ще бъдат начислявани на всички ППС с техническа допустима маса над 3,5 тона.

Камионите и автобусите ще бъдат таксувани на база изминато разстояние, като ще има два начина за таксуване. Чрез издаване на маршрутна карта или чрез закупуване на бордови устройства за геопозициониране и чрез така наречените GPS-тракери. 

Още по темата

Единият начин е предплатен метод - предварително се задава маршрутът на превозното средство, който може да бъде активиран до 23:59 ч. на следващия ден, ако потребителят не е регистриран на сайта и до 7 дни предварително, ако е регистриран. Задават се начална и крайна точка на пътуването, като има и опция за 4 междинни точки. Другият вариант е чрез бордови устройства или т.нар. джипиес тракери - превозвачът трябва да има сключен договор с някой от националните доставчици на услуги.

Балабанов посочи, че се очаква от средата на месеца да започне активирането на тези устройства и съответно браншът ще може да сключи договор с тях.

Експертът обясни и какви са критериите за таксуване от тол системата.

Тарифите ще се изчисляват в зависимост от тяхната максимално допустима техническа маса - от 3,5 т до 12 т и над 12 т. Освен това, има разделение в зависимост от това колко оси притежават, какъв е техният емисионен клас, както и по какъв път от пътната мрежа преминават. Тарифите варират от 3 до 20 ст на километър за ППС в най-високия клас с най-голям брой оси, съответно с най-нисък емисионен клас.

Според доц. Балабанов тол таксите няма да се отразят на обикновения потребител, а очакването за повишение на цените на базовите стоки е в рамките на няколко стотинки.

За тази година са заложени 450 милиона лева приходи от тол такси.

Нови 34 точки за продажба ще бъдат открити на граничните пунктове с цел максимално да се обхване транзитния транспорт. При евентуален технически проблем на тези точки са осигурени други възможности като онлайн плащане или плащане на пунктове на бензиностанции.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Страхотен извод - нямало да ни се отразят тол таксите. От въздуха ли ще се появят тия 450 млн. лева приходи? Ние всички ще ги платим, няма откъде да дойдат иначе. И определено ще ни се отразят тия 450 млн.

Още от Икономика и политика
Мониторингът по Механизма за сътрудничество и проверка за България засега остава