IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристите няма да се качват с коне до Рилските езера

Ограниченията вече са влезли в сила

12:47 | 16.06.14 г. 1
Туристите няма да се качват с коне до Рилските езера

Туристите няма да се качват с коне до циркуса на Рилските езера. Заповед с ограничението вече е публикувана на сайта на Национален парк „Рила“. Посетителите ще могат да преминават с коне само до надморска височина от 2000 метра, пише в документа.

Заповедта е била разяснена на среща с арендатори на туристически обекти, еколози и превозвачи в курорта "Паничище", организирана от областния управител на Кюстендил Иван Каракашки, съобщи БНР.

Решението е предизвикало недоволството сред собствениците на животни, които всяко лято извозят туристи и багаж срещу 20-30 лева на курс. Според тях определените със заповедта маршрути ще ликвидират бизнеса им, а животните не причиняват никакви щети и разрушения на природата.

Припомняме, че през почивните дни в района на Седемте Рилски езера се струпват огромен брой посетители, което, според природозащитници, заплашва уникалната екосистема на планината. До 2009 г. Седемте Рилски езера са посещавали не повече от 1000 души годишно, а в момента броят им е нараснал над 10 пъти - между 120 и 140 хиляди, твърдят от Сдружение „Зелени инициативи“. Резултатът е заблатяване на езерата, ерозия на склоновете и силно замърсяване. Броят на посетителите нарасна, след като преди няколко години заработи лифтът до Езерата.

Въпреки глобите охраната на парка не може да спре и високопроходимите автомобили, които също возят туристи и багаж.

На практика новото ограничение означава, че туристите няма да яздят до хижа „Рилски езера“. Хижата се намира на 2135 метра надморска височина над Паничище. Така туристите ще трябва да стигат до там пеша или с лифта.

На срещата обаче е договорено да продължи извозването на багаж с коне до района на затворената вече стара хижа, където всяко лято се събират стотици членове на Бялото братство.

Според заповедта, при организиран туризъм групата ще е до четири коня, а при индивидуален – до два коня. Забранява се и движението на коне да пречи на групите по туристическите маршрути.

От националния парк отчитат, че през 2013 г. качеството на водите в езерата не е влошено. Според тях през последните години броят на посетителите на Езерата постепенно намалява. Проблемът е обаче в концентрацията - масово туристите се качват основно през юли, август и началото на септември.

Съществуващата туристическа инфраструктура е претоварена и на места тръгва ерозия, пише в програмата за намаляване на антропогенното въздействие в района.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
alexx
преди 9 години
С тия коне, всичко е осрано по пътеките. Но лифтът при Паничище е истински ад. Всички кифли и калъфи се изсипват на Рилските. Като нямаше лифт, ги мързеше да се качват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още