IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно у нас започва годината със спад

Търговските обороти нарастват с 3,2% на годишна база, но намаляват с 0,4% на месечна, отчита НСИ

13:16 | 10.03.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Търговията на дребно у нас започва годината със спад. След като в последния месец на миналата година продажбите на дребно записаха най-големия ръст от октомври 2018 г. насам, продажбите на дребно през януари 2020 г. бележат по-нисък ръст на годишна база и намаление на месечна база.

Продажбите на дребно през януарии са нараснали с 3,2% спрямо същия месец на предходната година, сочат календарно изгладените данни на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо предходния месец оборотите в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ по съпоставими цени намаляват с 0,4% по предварителни сезонно изгладени данни. 

През януари на годишна база оборотът нараства при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 9,1%). По-значителен ръст регистриран при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 19,7%, с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 19%, и търговията на дребно, чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 8,8%.

Понижение е отчетено при продажбите на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 2,4%) и при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 0,6%).

Спрямо предходния месец през януари 2020 г. се наблюдава намаление на оборота при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - със 7,4%, и с автомобилни горива и смазочни материали - с 0.7%.

Увеличение на оборота е регистрирано при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 1,5%. Отчетено е нарастване пи продажбите на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 3,6%, с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 1,6%, и при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 1,5%.

Намаление на оборота има при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 6,8%, и в търговията на дребно с медицински стоки и тоалетни принадлежности - с 2,8%.

 


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още