Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Учени разработват методи за пълно оползотворяване на тютюневите семена и стъбла

Те могат да се използват в хранителната промишленост и за отопление

Ново приложение на тютюна откриха български учени. Семената на растението могат да се консумират и да намерят приложение в хранителната индустрия, съобщи БНТ.

Разработката е на Института по тютюн и тютюневи изделия. Алтернативното използване на растението включва и стъблото, от което са произведени пелети за отопление. Според научните работници новото приложение на тютюна ще се отрази положително на икономиката в страната.

В момента от тютюна се използват само листата. С новите разработки в употреба влизат семената и стъблата, които досега бяха изхвърляни. Идеята на доц. Стефка Киркова за приложение на семената в хранителната индустрия е базирана на изследванията на три сорта тютюн. В семената има до 40% масленост. Те не съдържат никотин.

„Нашите изследвания доказват, че освен масло семената имат много протеини. Изследвали сме ги по много показатели. Сравнили сме ги с мака и сусама, които са признати“, заяви изследователят.

Още по темата

Семената имат по-ниска масленост от сусама, но съдържат полезни фибри и могат да заместят традиционния маргарин. Предстои изследване на витаминния състав и определяне на количеството за консумация. „Опитвала съм ги и са много вкусни – подобни на маковите семена“, допълва доц. Киркова.

Досега в института са използвали тютюна за направата на парфюм и биоинсектициди.

Пълното използване на растението се реализира чрез направата на пелети от стъблото. Малките гранули служат за отопление и щадят околната среда. Иновацията е на председателя на Селскостопанската академия доц. Христо Бозуков.

„Тютюневите стъбла се оказаха много подходящи, тъй като в тях има много добро съотношение на целулозата. Те не съдържат никотин или други вредни съставки“, обясни доц. Бозуков.

Анализът показва, че излъчваните вредни емисии при гореното на стъблото са по-малко, отколкото при чамовата дървесина. Калоричността на тютюневите пелети е както при дървесните, но тези от тютюн са по-изгодни, защото суровината е безплатна за стопаните. Обработката е само сушене за период от година.

За изминалата година институтите на Селскостопанската академия са патентовали 16 нови разработки.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Близо 550 хил. българи са посетили черноморските курорти през лятото