Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Управителите на болници ще са без трудов договор за лекуващи лекари

Депутатите решиха съветът на директорите на държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ да се състои от трима членове

Управителите на болници ще са без трудов договор за лекуващи лекари

Снимка: Jonne Roriz / Bloomberg

Управителите на болници няма да могат да сключват трудов договор за лекуващи лекари. Ограничението се въвежда с приетите от парламента промени в Закона за лечебните заведения, съобщи Bulgaria ON AIR. Те обаче ще могат да преподават във висше училище, гласуваха народните представители.

Още по темата

Председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова подчерта, че това важи и за оперативните мениджъри. Тя посочи, че законът дава възможност в рамките на следващите четири месеца съответните директори да сключат договори с висшите училища и да продължат да преподават.

Според опозицията обаче липсата на трудови договори за управителите на лечебните заведения ще е проблем за малките болници, където и сега има недостиг на медици.

Парламентът прие членовете на органите на управление и контрол на държавните и общинските лечебни заведения и на лечебните заведения с държавно и/или общинско участие в капитала, които са публични предприятия по смисъла на Закона за публичните предприятия, да се избират и назначават след провеждане на конкурс по реда на този закон.

„Имам чувството, че сме в ситуацията на Вавилонската кула, защото директорите на десетте най-стратегически болници в България ще бъдат избирани от Агенцията за публични предприятия, която няма нищо общо със здравеопазването. Това, ако не е скандал”, контрира решението, взето с мнозинство от ГЕРБ, Георги Михайлов от БСП.

Депутатът от левицата Валентина Найденова попита защо цяла година управляващите не успяха да приведат болниците в унисон със Закона за публичните предприятия. „Четири месеца ще стигнат ли да си вкарате там свои хора“, коментира тя, цитирана от БТА.

Даниела Дариткова поясни, че в тази агенция Министерството на здравеопазването ще има трима представители и то ще определя правилата и конкурсите. „В осем големи болници МЗ ще има възможност да упражнява доминираща роля“, подчерта тя.

Съветът на директорите на държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ ще остане от трима членове, гласуваха окончателно депутатите, въпреки че според изискванията на Закона за публичните предприятия (ЗПП), по който тези болници се регистрират, съветът трябваше да е от петима души. 

Дариткова разясни, че във връзка с влизането ни в т.нар. чакалня на Еврозоната е нямало възможност да се променя ЗПП. Тя посочи, че необходимите промени произтичат от този закон, приет преди година, а лечебните заведения, държавна или общинска собственост, имат четири месеца оттук нататък да приведат дейността си по него. 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 1 година
АКО ВСЯКА БОЛНИЦА ХРАНТУТИ 5 ЧЛЕНА -БОРД НА ДИРЕКТОРИТЕ ,НЕ СА ЛИ МНОГО РАЗХОДИТЕ ЗА СЛУЖБОГОНЦИ НА ТЛЪСТИ ЗАПЛАТИ ?,ДОКАТО ПЕРСОНАЛА РАБОТИ -ЛЕКАРИТЕ ПОД 1000 ЛВ, МЕД.СЕСТРИ 700 ЛВ.ПО -МАЛКОТО ХАРЧОВЕ ЗА УПРАВЛЕНИЕ ,СА И ПО-МАЛКО ХАРЧОВЕ ЗА ДАЛАВЕРИ.ДОРИ БОЛНИЦИТЕ ДА НЕ ПЕЧЕЛЯТ ИЛИ ДА ЗАТЪВАТ ,УПРАВЛЯВАЩИТЕ ХРАНТУТНИЦИ СИ НАЧИСЛЯВАТ ТЛЪСТИТЕ ЗАПЛАТИ ЗА ДЖОБА.ТОВА Е ДОБЪР ХОД.ТРЯБВА ДА ИМА И КОНТРОЛ НА ЗАПЛАТИТЕ НА СЪЩИТЕ ТЕЗИ ХРАНТУТНИЦИ И ДА ИМ СЕ НАМАЛЯВА ЗАПЛАТАТА , АКО БОЛНИЦАТА ЗАТЪВА, ДА СЕ ОПОВЕСТЯВАТ ДОГОВОРИТЕ ,КОИТО СКЛЮЧВАТ БОЛНИЦИТЕ ,ПРИ КАКВИ УСЛОВИЯ И СУМИ, А НЕ ДА СЕ ПЕРАТ ПАРИ ЧРЕЗ СВОИ ФИРМИ.ПЕЧАЛНО Е ВОЗЕНЕТО НА ПРАНЕТО ДО ДРУГИЯ КРАЙ НА СТРАНАТА,ОХРАНА НА БАСНОСЛАВНИ ЦЕНИ И ДР.МНОГО СА ПЪТИЩАТА ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА БОЛНИЦИТЕ И НА ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ СЛОЖИ КРАЙ.ЗАТОВА СМЯТАМ РЕФАРМАТА ЗА НЕДОСТАТЪЧНА.ЛИПСВА КОНТРОЛА , ОТГОВОРНОСТТА И ПРОЗРАЧНОСТТА НА ЛИЦАТА В ТОЗИ БОРД.САМО ПО-МАЛКО КРАДЦИ ЩЕ ИМА.КОНТРОЛА ВЪРХУ ДЕЙНОСТТА,ОТГОВОРНОСТТА И ПРОЗРАЧНОСТТА НА УПРАВЛЕНИЕТО /ДОГОВОРИТЕ/ СЪЩО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗЯСНИ СЪС ЗАКОН ИЛИ РАЗПОРЕДБА , ЗА НА РУШАВАНЕТО НА КОИТО ТЕЗИ ЛИЦА ДА БЪДАТ СЪДЕНИ/ ЗА БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ , ИЗТОЧВАНЕ НА СРЕДСТВА ,НЕИЗГОДНИ ДОГОВОРИ И ДР./
0
 
1
 
1
преди 1 година
АКО ВСЯКА БОЛНИЦА ХРАНТУТИ 5 ЧЛЕНА -БОРД НА ДИРЕКТОРИТЕ ,НЕ СА ЛИ МНОГО РАЗХОДИТЕ ЗА СЛУЖБОГОНЦИ НА ТЛЪСТИ ЗАПЛАТИ ,ДОКАТО ПЕРСОНАЛА РАБОТИ -ЛЕКАРИТЕ ПОД 1000 ЛВ, МЕД.СЕСТРИ 700 ЛВ.ПО МАЛКОТО ХАРЧОВЕ ЗА УПРАВЛЕНИЕ ,СА И ПО-МАЛКО ХАРЧОВЕ ЗА ДАЛАВЕРИ.ДОРИ БОЛНИЦИТЕ ДА НЕ ПЕЧЕЛЯТ ИЛИ ДА ЗАТЪВАТ ,УПРАВЛЯВАЩИТЕ ХРАНТУТНИЦИ СИ НАЧИСЛЯВАТ ТЛЪСТИТЕ ЗАПЛАТИ ЗА ДЖОБА.ТОВА Е ДОБЪР ХОД.ТРЯБВА ДА ИМА И КОНТРОЛ НА ЗАПЛАТИТЕ НА СЪЩИТЕ ТЕЗИ ХРАНТУТНИЦИ И ДА ИМ СЕ НАМАЛЯВА ЗАПЛАТАТА , АКО БОЛНИЦАТА ЗАТЪВА, ДА СЕ ОПОВЕСТЯВАТ ДОГОВОРИТЕ ,КОИТО СКЛЮЧВАТ БОЛНИЦИТЕ ,ПРИ КАКВИ УСЛОВИЯ И СУМИ, А НЕ ДА СЕ ПЕРАТ ПАРИ ОТ СВОИ ФИРМИ.пЕЧАЛНО Е ВАЗЕНЕТО НА ПРАНЕТО ДО ДРУГИЯ КРАЙ НА СТРАНАТА,ОХРАНА НА БАСНОСЛАВНИ ЦЕНИ И ДР.МНОГО СА ПЪТИЩАТА ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА БОЛНИЦИТЕ И НА ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ СЛОЖИ КРАЙ.ЗАТОВА СМЯТАМ РЕФАРМАТА ЗА НЕДОСТАТЪЧНА.ЛИПСВА КОНТРОЛА , ОТГОВОРНОСТТА И ПРОЗРАЧНОСТТА НА ЛИЦАТА В ТОЗИ БОРД.САМО ПО-МАЛКО КРАДЦИ ЩЕ ИМА.

Още от Икономика и политика
Анализатори: Кирил Петков и Димитър Ковачевски поставиха началото на нов вид диалог