IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващите остават непреклонни за коланите в автобусите

През Закона за пътищата се очаква да бъдат прокарани промени в Закона за автомобилните превози

14:06 | 04.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Управляващите няма да отстъпят от намерението си да задължат превозвачите да сложат колани във всички автобуси за пътнически превози. Това стана ясно на заседанието на парламентарната комисия по регионално развитие.

Депутатите гледаха на второ четене промени в Закона за пътищата, с които се въвеждат тол такси за тежкотоварните автомобили и винетки за леките коли. Тъй като заседанието на парламента започна в 13 ч., те не успяха да довършат гласуването на проекта, но това може да стане по-късно днес, тъй като депутатите от ГЕРБ твърдо са решили утре законът да бъде гласуван в пленарна зала.

Народните представители Станислав Иванов и Александър Ненков предлагат всички автобуси да бъдат оборудвани с колани и с камери за видеозаписи (записани в проекта като видеорегистратор). 

Камерите ще записват това, което става в автобуса и това, което става на пътя, а записите ще се съхраняват.

Изискването за колани няма да се прилага при специализиран превоз до 30 км, когато не се ползва републиканската пътна мрежа.

Ако шофьор управлява автобус, който не е оборудван с колани или камери, глобата е 500 лв.

За автобусната фирма за същите нарушения санкцията е 3000 лв. Ако компанията не съхранява записите, ще бъде глобена с 1500 лв.

Превозвачите ще имат шест месеца да сложат новото оборудване след обнародването на закона в „Държавен вестник“, предвиждат още промените в Закона за автомобилните превози.

По повод възраженията на превозвачите, според които старите автобуси няма как да бъдат оборудвани с нови седалки, Александър Ненков каза: „Това е сериозен казус, още когато стана катастрофата на магистрала „Тракия“ преди няколко месеца, започна този дебат. Да, превозвачите са против, особено за по-старите автобуси. Но виждате създалата се ситуация в момента, а и по принцип, нашето разбиране е, че тук тежестта трябва да си отиде в автомобилните превозвачи и те да се снабдят с тези колани“.

„Мисля, че и обществото очаква от нас точно такива радикални промени, въпреки че до някаква степен може би са в ущърб на превозвачите“, допълни депутатът.

До края на годината ще важат всички винетни стикери, а до края на януари 2019 година те могат да бъдат конвертирани в електронни винетки, каза Ненков по повод промените в Закона за пътищата. Това важи и за леките коли, и за камионите. Тежкотоварните автомобили ще заплащат тол такси от август 2019 г., а дотогава ще ползват винетки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
крас
преди 5 години
НЯМА КАК ДА НЕ ПОЗНАЕТЕ НА СНИМКАТА БЪЛГАРСКАТА МАГИСТРАЛА НА КОЯТО ЛИПСВАТ ОБЕЗОПАСИТЕЛНИТЕ МАНТИНЕЛИ !!НЯКОЛКО АВТОБУСНИ КАТАСТРОФИ С МНОГО ЖЕРТВИ И РАНЕНИ бяха в резултат или на липса на мантинели или пък на фиктинто им поставяне както бе в последния случай!!ЧИЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕ Е ПОСТАВЯНЕТО НА ТАКИВА ПРЕДПАЗНИ МАНТИНЕЛИ е въпрос на който последният случай в Своге остави без отговор.ЕСТЕСТВЕНО МАГИСТРАЛИ И ПЪТИЩА КАТО ТЕЗИ КОИТО СЕ ПРЕВЪРНАХА В ПЪТ КЪМ ОТВЪДНОТО са публична държавна собственост. За тях се грижи държавата. Но кой е изпълнителя на ПРОЕКТА и съществува ли върху него нанесени тези изискващи се пътни съоръжения ??АКО ДА , то тогава защо изпълнителя не ги е поставил или просто ги е закрепил така, че да не паднат до приемането на обекта??!!!!Или е по лесно да прехвърлиш отговорността на ИЗПЪЛНИТЕЛЯ или ПРОЕКТАНТА /всъшност те и двете са под шапката на едно и също юридическо лице/ върху някакви ШОФЬОРИ които можеш спокойно да РЕКЕТИРАШ със сключване повторно на ЗАСТРАХОВКА ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ , ДА МАЧКАШ, ДА ГЛОБЯВАШ ЗА ЛИПСА НА КОЛАНИ и правиш с тях каквото си искаш.Разбира се, че второто е по лесно, особенно ако ВНОСИТЕЛИТЕ НА ПРОМЕНИТЕ имат зависимости с ФИРМАТА ПРОЕКТАНТ И ИЗПЪЛНИТЕЛ която като по провило печели всички търгове за пътища ЖП инфраструктура и ЛЕТИЩА!!Карайте я вси така безобразно и налудничево ДА СЛАГАТЕ КОЛАНИ В АВТОБУСИ , ДА ЗАСТРАХОВАТЕ ОТГОВОРНОСТТА НА АВТОМОБИЛА , А НЕ НА ВОДАЧА и ще видите как магистралите ви ще опустеят , а държавата ВИ ще се изнесе през ТЕРМИНАЛ -2 на едни места които не са родни , но ЗАКОНА НЕ Е ВРАТА В ПОЛЕТО , или пък пластелин който може всеки ден да моделираш по угоден за шепа богоизбарни начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още