IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валентин Василев: Имаше много грешки в приватизацията

Не е лошо да се проверят как се изпълняват приватизационните договори, настоява бившият министър

20:41 | 13.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Приватизацията в България беше неизбежна. През 1989 година заварихме рухнала икономика с 10 млрд. долара външен дълг и много вътрешни задължения на предприятия. Икономиката беше в колапс. В тази приватизация имаше много грешки. Тя се проточи изключително много. През това време неприватизираните предприятия бяха с много лоши резултати. През годините различни правителства сменяха законите и правилата на приватизация.

Това коментира пред БНР Валентин Василев, бивш министър в две правителства (в периода 1991 - 1992 година е министър на околната среда в правителството на Филип Димитров, а в периода 1997 – 1999 година е министър на търговията и туризма в кабинета на Иван Костов).

Той е на мнение, че „не е лошо да се проверят как се изпълняват приватизационните договори“.

В тези договори има строги клаузи – колко инвестиции трябва да бъдат направени, колко пари да бъдат вложени, колко работни места, за колко години. Никой не е подписвал договор да се продаде едно предприятие и след това да се унищожи. Има много грешки през този период. Не знам как ще се проверят десетки хиляди договори“, смята икономистът.

Според Валентин Василев приватизацията не бива да се тълкува като мръсен процес.

„Това беше необходим процес. Ако някой е използвал това за лично облагодетелстване, за корупция, това е въпрос на прокуратурата. Не може да се обобщава така за цялата приватизация“, категоричен е бившият министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
vladi_guetzov
преди 4 години
Това не беше приватизация , а разбойническо ограбване ,фалиране на предприятия и разоряване за сметка на шайка ***,крадци и мошеници,който и досега си живеят сладко ,без да им се търси сметка за престъпленията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още