Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ВАП изиска данни от митниците за реалните количества спирт в данъчните складове

Справката поискана заради данните на приходната администрация, че производителите на етилов алкохол държат на съхранение над 4 млн. литра етилов алкохол

ВАП изиска данни от митниците за реалните количества спирт в данъчните складове

Снимка: Pixabay

Върховната административна прокуратура (ВАП) изиска от Агенция „Митници“ информация за съхраняваните количества спирт в данъчните складове, състоянието на производствените мощности и мониторинга на цените, предвид факта, че редовната дезинфекция е една от задължителните мерки за борба с Covid-19. Това става ясно от сайта на прокуратурата.

Искането е във връзка с образувана във ВАП преписка по информация, публикувана в сайта на митниците на 25 март, за наличностите на мощности и суровини за производство на спирт и дезинфектанти. Според публикацията производителите на етилов алкохол в страната държат на съхранение над 4 млн. литра в данъчни складове. 

Още по темата

ВАП изисква от Агенция „Митници“ данни дали съхраняваното количество етилов алкохол е действително разполагаемо и отговаря ли на повишеното търсене, както и създадена ли е организация за мониторинг по отношение на цените, на които се предлага, заради засечената отчетлива тенденция за тяхното покачване. 

Припомняме, че на 25 март от приходната администрация обявиха, че има достатъчно мощности и суровини за производство на спирт и дезинфектанти. От Агенция „Митници“ са провели разговори с производители на етилов алкохол (спирт) и дезинфектанти с цел да се установят разполагаемите запаси от суровини и състоянието на производствените мощности. По време на разговорите икономическите оператори са дали уверение, че разполагат с достатъчно суровини за производство при пълен капацитет. Анализът на Агенция „Митници“ показва, че общият капацитет на регистрираните производствени мощности за етилов алкохол е над 300 хил. литра средно дневно, а в данъчните складове под режим отложено плащане на акциз към момента се съхраняват над 4 млн. литра етилов алкохол (етилов спирт), които може да се вложи в производството на медицински спирт и дезинфектанти. Трите основни компании, с които са водени разговори са „Захарни заводи“ АД Горна Оряховица, SIS Industries Ltd и Rubella Beauty. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
"Стартъп визата" - бърза писта за предприемачите извън ЕС