IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В България има достатъчно мощности и суровини за производство на спирт и дезинфектанти

Общият капацитет е над 300 хил. лира средно дневно, а в данъчните складове под режим отложено плащане се съхраняват над 4 млн. литра етилов алкохол

20:19 | 25.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Има достатъчно мощности и суровини за производство на спирт и дезинфектанти. Това съобщиха от Агенция „Митници“. От приходното ведомство са провели разговори с производители на етилов алкохол (спирт) и дезинфектанти с цел да се установят разполагаемите запаси от суровини и състоянието на производствените мощности.

По време на разговорите икономическите оператори са дали уверение, че разполагат с достатъчно суровини за производство при пълен капацитет.

Анализът на Агенция „Митници“ показва, че общият капацитет на регистрираните производствени мощности за етилов алкохол е над 300 хил. лира средно дневно, а в данъчните складове под режим отложено плащане на акциз към момента се съхраняват над 4 млн. литра етилов алкохол (етилов спирт), които може да се вложи в производството на медицински спирт и дезинфектанти.

Данните на Агенция „Митници“ се потвърждават и от разпространените публични позиции на някои компании, в които те подчертават, че могат да отговарят на повишеното търсене на спирт и дезинфектанти.

Трите основни компании, с които са водени разговори са „Захарни заводи“ АД Горна Оряховица, SIS Industries Ltd и Rubella Beauty. 

„Предвид извънредното положение, свързано с усложнената епидемична обстановка в страната, компанията е увеличила продажбите на етилов алкохол в България за сметка на намалените си експортни продажби към производители на напитки. Само за месец март 2020 г. увеличението на продажбите на спирт за българския пазар е 60%. Продажбите, целево насочени към производители на медицински изделия, дезинфектанти и фирми, които използват денатуриран етилов алкохол за дезинфекция на помещения и апаратура към настоящия момент възлизат на над 700 хил.литра”, става ясно от позицията на „Захарни заводи“ АД Горна Оряховица. Компанията е направила и дарение от 10 000 литра денатуриран етилов алкохол на държавните болници МБАЛ „Свети Иван Рилски“ гр. Горна Оряховица и МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ гр. Велико Търново.

По експертна преценка на „Захарни заводи“ АД етиловият алкохол, необходим за обезпечаване на нуждите от дезинфектанти за страната, възлиза на около 1 000 000 л. / месечно. В България има още поне 4 големи производители на етилов алкохол, освен „Захарни заводи“ АД. Общият технически капацитет на тези предприятия е около 360 000 литра за денонощие. Това означава, че за по-малко от 3 денонощия те могат да осигурят месечните потребности на страната от спирт за производство на дезинфектанти.

Компанията своевременно е подала информация към Правителството на Република България за наличните в компанията основни и спомагателни суровини и материали за производство на спирт. Към момента, те са достатъчни за производство на етилов алкохол за период около 3 месеца, каквито би следвало да бъдат и възможностите на останалите предприятия, става ясно още от позицията на „Захарни заводи“.

От SIS Industries също увериха, че работят с пълен капацитет в производството на дезинфектанти. „Производственият процес няма да бъде прекъсван и бихме искали да ви уверим, че поддържаме всекидневна връзка с нашите доставчици и клиенти, за да можем да гарантираме наличност и изпълнение на всички направени поръчки“, казват от компанията.

Във фейсбук странциата си от Rubella Beauty обявиха, че компанията има готовност да изпълни всички заявки, подадени от юридически лица на територията на Република България. С приоритет ще бъдат изпълнявани заявки на лечебни заведения, държавни и общински институции. Предвид въведените ограничения във връзка с извънредното положение в страната, офисът на компанията работи с лимитиран персонал.

Няма как да не отбележим обаче, че още в началото на извънредното положение управляващите увериха, че ще отворят държавния резерв и ще освободят от него нужните количества спирт. Преди почти седмица зам.-председателят на Агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" Асен Асенов обяви, че от резерва действително е освободен спирт по заявка на правителството във връзка със затрудненията на населението да се снабди с дезинфектанти. И макар, че повечето болници  вече са снабдени с нужните им количества, то не така седи въпросът с търговската мрежа. Намирането на спирт и дезинфектанти все още се случва изключително трудно и на твърде висока цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
power grid
преди 4 години
Toкова много мощности огромен капацитет а на пазаря няма.Цели градове са шивачници защитни облекла няма няма маски.Заводите затварят поради липса на поръчки...Организацията ли куца от простоти..я ли е не знам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още