IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС отмени окончателно пръстовия отпечатък за прием в болница

Съдът потвърждава извода на тричленния състав за нищожност на разпоредбата

17:28 | 28.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени системата за прием в болниците с пръстов отпечатък. Решението е на петчленен състав на съда. 

ВАС потвърждава извода на тричленния състав на съда за нищожност на разпоредбата от Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, уточняват от здравното министерство.

Съдът потвърждава и мотивите от решението на тричленния състав, че тази разпоредба на практика създава ново и несъществуващо в Закона за здравното осигуряване субективно материално-правно задължение за електронна идентификация на осигурените лица под наименованието „електронна автентификация“, което е дописване на закона. Това е извън компетентността на Министерския съвет, издал наредбата. Такова задължение липсва на законово ниво и не може да бъде въвеждано с наредбата и за изпълнителите на медицинска помощ, счита съдът. Липсва и задължение за събиране на тези данни в полза на НЗОК.

Съдебното дело срещу идентификатора беше заведено от Центъра за защита правата в здравеопазването, Националното сдружение на частните болници и други неправителствени организации. То беше спечелено на първа инстанция от тях, но Министерският съвет, Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването обжалваха решението. 

През ноември миналата година тричленен състав на ВАС обяви разпоредбата на предишния здравен министър за въвеждане на пръстовата идентификация за нищожна, но петчленен състав я възстанови в началото на февруари до окончателно произнасяне по казуса. Последното заседание по делото се проведе на 16 март, след което делото бе обявено за решаване. 

Идентификацията с пръстови отпечатъци беше въведена от бившия здравен министър Петър Москов. За внедряването на пръстовия отпечатък в болниците НЗОК плати близо половин милион лева, а болниците закупиха със собствен бюджет четците.

Целта на механизма беше повишаване на контрола в лечебните заведения и спестяване на средства на здравния фонд.

Веднага след въвеждането на пръстовата идентификация обаче лекари и пациенти сигнализираха, че отпечатъците затрудняват приема им в болница.

Впоследствие новият здравен министър Илко Семерджиев изнесе аргументи за икономическата неефективност на механизма.

Семерджиев вече направи първите стъпки за отлагане на въвеждането на чекирането в извънболничната помощ за 1 януари 2019 г. с мотив, че мярката не е спестила средства в болничната помощ, както твърдеше Петър Москов.

Служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев има намерение да замени пръстовия отпечатък с електронна здравна карта.

В момента е в ход следствие за въвеждането на пръстовата идентификация и за това дали е ощетен общественият интерес.

С обнародването в „Държавен вестник“ на съдебното решение електронната автентификация ще престане да се използва от всички лечебни заведения, както в извънболничната, така и в болничната помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още