IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върховният административен съд решава за пръстовия отпечатък днес

Ако съдът не потвърди отмяната на пръстовия идентификатор, служебният министър на здравеопазването ще направи нормативни промени, за да го премахне

10:00 | 16.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Върховният административен съд (ВАС) трябва да се произнесе днес окончателно дали пръстовият отпечатък остава като инструмент за прием в болниците.

Пръстовият идентификатор беше въведен от бившия министър на здравеопазването Петър Москов като мярка за пестене на средства. Служебният здравен министър Илко Семерджиев обаче се обяви против този инструмент, като изтъкна аргументи за неговата икономическа неефективност.

През ноември миналата година тричленен състав на ВАС обяви разпоредбата на предишния здравен министър за въвеждане на пръстовата идентификация за нищожна, но петчленен състав я възстанови в началото на февруари до окончателно произнасяне по казуса. Днес ВАС ще вземе финално решение.

Съдебното дело срещу идентификатора беше заведено от Центъра за защита правата в здравеопазването, Националното сдружение на частните болници и други неправителствени организации. То беше спечелено на първа инстанция от тях, но Министерския съвет, Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването обжалваха решението. 

Ако съдът не потвърди отмяната на пръстовия идентификатор, служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев ще направи нормативни промени, за да го премахне.

Семерджиев вече направи първите стъпки за отлагане въвеждането на чекирането в извънболничната помощ за 1 януари 2019 г. с мотив, че мярката не е спестила средства в болничната помощ, както твърдеше Петър Москов.

За въвеждането на пръстовия отпечатък в болниците НЗОК плати близо половин милион лева, а болниците закупиха със собствен бюджет четците.

Служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев има намерение да замени пръстовия отпечатък с електронна здравна карта.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още