Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Велизар Шаламанов: Все още липсва национална програма за превъоръжаване

За 15 години в НАТО не се извърши модернизация на армията, посочи бившият министър на отбраната

гледано: 3457   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Беше ясно, че след присъединяването на България към НАТО трябва да бъде извършена решителна модернизация на армията. 15 години по-късно придобиването на нови способности не е факт, не се направи крачка нито по отношение на попълване на състава от хора, нито по въпросите на оперативната съвместимост.

Още по темата

Това каза Велизар Шаламанов, доцент по кибернетика и бивш министър на отбраната, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

“Винаги ще има външни фактори, които да искат България да е по-слаба и не изцяло интегрирана в рамките на Алианса, отбеляза Шаламанов. – Има обаче и вътрешни такива. За всичките тези години България като страна и българските институции не успяха да постигнат съгласие за една програма за превъоръжаване, която да очертае предметите на тази мащабна дейност, изискваща период от поне 10-15 години и разходи за поне 15 млрд. лева.“

Шаламанов коментира и нарастващото обществено недоволство към увеличаващите се разходи за отбрана за сметка на тези в социалните сфери.

„Отбраната е основополагаща за съществуването на държавата и развитието на нацията. Не трябва да я сравняваме с образованието, здравеопазването. Не бива да сравняваме и парите, които се отпускат за тях“, посочи той и каза, че част от вината за тези процеси трябва да се търси в политическите лидери.

Шаламанов е на мнение, че политиците все още не са поели своята отговорност да акцентират върху отбраната като държавоопределящ процес, защото той не трябва да бъде смесван със социалните, които така или иначе няма да бъдат оставени в периферията.

“Изискваните разходи за отбрана не са много – 2% от БВП. Въпросът е как ще бъде изразходвана тази сума“, заяви бившият министър на отбраната.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
14
 
2
преди 1 година
Произвеждаме "Калашников" , обаче трябва да си купим М16 ... по-политкоректно е някак ...
1
 
11
 
1
преди 1 година
Велизар Шаламанов: Все още липсва национална програма за превъоръжаване

Ако си държава - НЕ, но ако си колония - така Е !!

Още от Икономика и политика
1336 нови случая на коронавирус у нас при огромните 11 505 теста