IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влизат в сила новите отстъпки на фармацевтични фирми към НЗОК

Авансово ще се изплащат и отстъпките за последното тримесечие на годината

10:29 | 08.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Фармацевтичните компании ще трябва да договарят с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) нови отстъпки, след като бе обнародвана в Държавен вестник променената Наредба 10 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Промените бяха предложени от Министерство на здравеопазването. С тях се въвеждат нови форми на отстъпки, които компаниите трябва да дават на Здравната каса догодина. Компенсациите ще зависят от обема продажби, който са реализирали фармацевтичните компании за съответната година.

Фармацевтичните компании, които предлагат иновативни медикаменти, от две години връщат в Националната здравноосигурителна каса отстъпки в размер на 10%.

Здравното ведомство предложи допълнителни отстъпки с мотив необходимост от оптимизиране на разходите на здравния фонд за лекарствени продукти.

Влиза в сила прогресиращ размер на допълнителната отстъпка в зависимост от размера на надвишението.

С новите поправки ако разходите на Здравната каса при реимбурсиране на иновативни лекарства се увеличат с до 10% от заложеното, допълнителната отстъпка ще е 25% от преразхода за съответната година. Ако надвишението е до 15%, отстъпката ще е 50% от него, ако преразходът е до 25%, отстъпката ще е 75%. Ако разходите на НЗОК са станали двойни на предвидените за новото лекарство, то фирмата ще плати увеличението им на 100%.

Предлага се и още един вид компенсация - ако Здравната каса формира общ ръст на прогнозните си разходи за лекарства от минимум 3% за съответната година спрямо предходната, фирмите, чиито медикаменти са довели до преразхода, ще трябва да компенсират 20% от увеличението.

В промените се залага приложението на това правило и за последните месеци на 2017 г., както и авансовото изплащане на отстъпките за последното тримесечие.

Така фирмите ще трябва да предоставят авансово отстъпките на медикаментите за октомври, ноември и декември до средата на този месец. Изчисляването на отстъпките ще става на базата на предходното тримесечие. Така се очаква да се увеличат приходите от отстъпки и така здравният фонд да приключи годината с по-малък дефицит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още