IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въвеждат се задължителни отстъпки за иновативните лекарства

Няма да има споразумение между НЗОК и фармацевтичната индустрия за връщане на пари в здравния фонд

21:47 | 14.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Въвеждат се задължителни отстъпки за иновативните лекарства

Задължителни отстъпки ще трябва да се договарят за иновативните лекарства, а споразумение между Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)  и фармацевтичната индустрия за връщане на пари в Касата при преразход на бюджета за медикаменти няма да има. Това решиха на второ четене на Закона за здравното осигуряване депутатите от парламентарната здравна комисия.

На практика днес бяха отхвърлени всички поправки, които бяха внесени между първо и второ четене, включително и спорната поправка на депутатите от Реформаторския блок Димитър Шишков и Валентин Павлов, подкрепена от министър Петър Москов. Тя предвиждаше Националната здравноосигурителна каса и фармацевтичните компании да подписват всяка година централизирано споразумение, в което да се залага „таван” на разходите за лекарства съобразно възможностите на бюджета.

В това споразумение се предвиждаше да се определят условията и редът за споделяне на финансовите рискове от ръста на разходите на Касата за медикаменти. Въпросното споразумение, което беше отхвърлено днес, предвиждаше в случай, че договорените разходи бъдат надвишени, разликата да се възстановява от фармацевтичните фирми на НЗОК. Предлагаше се и НЗОК да налага директно отстъпка в размер от 2,5 до 15 на сто. 

Приетите на първо четене изменения в Закона за здравното осигуряване предвиждаха притежателите на разрешения за употреба на най-скъпите лекарства да договарят с НЗОК и МЗ задължителни отстъпки от цените. Именно тази промяна бе приета и на второ четене, но след разгорещени дебати в няколко поредни заседания на комисията.

Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова обясни днес пред журналисти, че е прието предложението на Министерски съвет, което предвижда централизирано договаряне на отстъпки между НЗОК и притежателите на разрешително за употреба индивидуално за всяка една фирма.

За да влезе в Позитивната листа (списъкът с платените от НЗОК медикаменти) дадено лекарство, трябва предварително да има договаряне на отстъпки за него, поясни Дариткова. Това е редно, тъй като анализът сочи, че 60 на сто от разходите на Касата за лекарства се формират именно от продукти под патент, допълни тя. Генеричните лекарства се реферират помежду си и има друг механизъм за регулиране на техните цени - чрез вътрешно рефериране. Има и тълкуване според което, ако даден генеричен продукт е нов за България, също ще се договарят отстъпки, уточни Даниела Дариткова.

Припомняме, че за споразумение се говори от края на миналата година. Срещу него възразиха от Българска генерична фармацевтична асоциация (БГФарма), тъй като трябваше при преразход на публичния бюджет за лекарства всички фармацевтични компании солидарно да платят дефицита в края на годината. От БГФарма обаче алармираха, че ако разходите за медикаменти се компенсират на солидарен принцип, тоест и генеричните, и иновативните производители доплащат еднакво, ще се стигне до да изтегляне на лекарства от позитивната листа, което пък ще лиши пациентите от по-евтина терапия.

Според асоциацията на генеричните производители само за миналата година генеричната индустрия е създала предпоставки за спестяване на 4 милиона лева от бюджета на НЗОК за медикаменти, което е ясен знак за необходимостта от стимулирането на прогенерична политика.

Директорът на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България Деян Денев, каза, че днешното решение на здравната комисия означава НЗОК да започне да договаря индивидуално с фармацевтичните фирми отстъпки за стотици лекарствени позиции. По думите му обаче отстъпки няма да бъдат постигнати за голяма част от медикаментите, което ще означава изваждането им от реимбурсната листа и по-високи цени за съответните продукти. Според него най-оптимистичният вариант за договаряне на отстъпки за иновативни лекарства е от септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още