IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Контролът върху публичните разходи за лекарства – нож с две остриета

Споразумението, предлагано от Петър Москов, ще ощети и пациентите, и бюджета на Здравната каса, твърдят от БГФарма

18:25 | 22.04.15 г.
Контролът върху публичните разходи за лекарства – нож с две остриета

Държавата и фармацевтичната индустрия се обединиха около тeзата, че трябва да има балансиран контрол върху публичните разходи за лекарства, които нарастват всяка година, но останаха на различни позиции за начина, по който да стане това.

На дискусия, организирана от Българска генерична фармацевтична асоциация (БГФарма), с участието на здравния министър Петър Москов, пациентски организации и лекарския съюз, за пореден път Москов и производителите на по-евтините генерични лекарства се разминаха за клаузите в предлаганото от МЗ споразумение между държавата и фармацевтичния бизнес. 

Във въпросното споразумение, за което се говори от края на миналата година, е записано, че при преразход на публичния бюджет за лекарства всички фармацевтични компании трябва солидарно да платят дефицита в края на годината, като по определена формула ще се изчисли кой колко да плати.

Споразумението се предлага като част от Закона за здравното осигуряване, който трябва да бъде гледан от депутатите на второ четене утре в парламентарната здравна комисия.

Възражения по тази точка обаче имат от БГФарма. От там твърдят, че ако разходите за медикаменти се компенсират на солидарен принцип, тоест и генеричните, и иновативните производители доплащат еднакво, ще се стигне до мярката генеричните фирми да изтеглят лекарства от позитивната листа, тоест няма да има платени от Касата медикаменти генерици, и ще се наложи да изтеглят препарати от пазара, което пък ще лиши пациентите от по-евтина терапия.

От асоциацията на генеричните производители изнесоха данни, според които само за миналата година генеричната индустрия е създала предпоставки за спестяване на 4 милиона лева от бюджета на НЗОК за медикаменти, което е ясен знак за необходимостта от стимулирането на прогенерична политика. От там твърдят, че не са съгласни да подпишат споразумението в сегашния му вид, защото се залагат санкции за фирмите, които не участват в предложения механизъм, освен това не е ясно по каква формула ще се преразпределя тежестта на плащането.

От асоциацията посочиха, че в съседна Румъния, където е приложен такъв механизъм, само за една година над 1300 медикамента са изтеглени от пазара, съкратени са и голям брой производства. От там настояват за промяна в предлагания от МЗ механизъм, така че действително да се постигне справедлива формула при връщане на пари от фармацевтичната индустрия към Касата.

Здравният министър Петър Москов защити предложението си, като посочи, че с този механизъм правителството вижда начин да оптимизира публичния ресурс за лекарства. Той допълни и че това е широко разпространен механизъм, който работи в много европейски държави.

От Българския лекарски съюз се обявиха за регулация на разходите за медикаменти, като посочиха, че за периода от 2009 до 2014 година те са скочили със сто процента, докато разходите за извършена болнична дейност – с 44%.

От пациентските организации застъпиха мнението за постигане на баланс в интересите, така че да се подобри достъпът да терапия за пациентите.

Като посочи, че Министерството на здравеопазването е отворено да продължи дискусиите, Петър Москов коментира, че формулата за връщане на пари в бюджета на НЗОК се изработва в момента и в крайна сметка може да не се стигне до подписване на споразумение. Ако до такова не се стигне, тогава държавата ще наложи административни мерки - ще въведе отстъпки от 2,5 до 15% за всички нови медикаменти, които влизат в платената от Касата листа. Без такива отстъпки иновативните лекарства няма да се плащат от НЗОК.

Още от следващата година би трябвало да влезе в сила промяната в броя на държавите, с които се реферират цените на лекарствата в България, коментира министър Москов. В момента те са 17, а промяната предвижда цените да се сравняват с 3 държави, имащи най-ниска цена за даден медикамент.

От догодина би трябвало и НЗОК да плаща за цялостно лечение на дадена диагноза, а не за отделни лекарства за дадено заболяване, каза още той. За лечение на социално значими заболявания пациентите няма да плащат, защото терапията ще бъде покрита на сто процента от НЗОК, като лечението ще бъде избирано от лекаря.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още