Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Второ затваряне на икономиките би било пагубно, твърдят експерти

Половината от мерките покрай коронавируса е трябвало да бъдат предприети още миналата година

Второ затваряне на икономиките би било пагубно, твърдят експерти

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Второ затваряне на икономиките би било пагубно. Около това мнение се обединиха изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов и финансовият журналист Петър Илиев. Коментарът е по повод анонсираните вчера нови икономически мерки за подкрепа на бизнеса в страната.

"Най-вероятно трябва актуализация на бюджета, защото имаме промяна в няколко данъчни ставки. Това променя приходната част на бюджета. Очаква се промяната да се случи вероятно в третото или четвъртото тримесечие", каза в ефира на Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов.

"България разполага до момента с 22 млрд. приходи по консолидираната фискална програма. Не виждам защо да се прави консолидация, има гласувана и възможност за държавен заем от 10 млрд. лева. Може да се окаже, че ако сега се направи промяна, тя няма да е актуална през третото тримесечие", коментира финансовият журналист Петър Илиев. 

По думите му половината от мерките покрай коронавируса е трябвало да бъдат предприети още миналата година. "Всички мерки, с изключение на "60/40", са недостъпни за огромната част от бизнеса заради огромната документация", отбеляза Илиев.

Още по темата

Иванов заяви, че се очаква 20% спад на българската икономика за второто тримесечие, което ще се компенсира донякъде с ръст през третото и четвъртото тримесечие, а туризмът ще реализира 10-20% от това, което е било през миналата година. "Индустрията се съвзема, но бавно, очаква се една трудна есен - ръст на безработицата. Зимата също ще е тежка, много е важно как ще се развие здравната ситуация", заключи изпълнителният директор на АИКБ.

"Мярката за малките предприятия не беше обмислена добре, а администрацията не беше подготвена. Не се въведе опростеното усвояване на средствата", смята изпълнителният директор на АИКБ.

Според финансовия журналист Петър Илиев не могат да се копират мерки от Германия в България, тъй като германската икономика е базирана на износ."Защо не се ползват активно средствата, заложени в бюджета, за капиталови разходи?", попита той.

"Договарянето с търговските банки се забави. Мерките, които бяха предложени вчера от министъра на икономиката, бяха обсъдени", добави Добрин Иванов.

Петър Илиев прогнозира, че половината от отложените кредити ще се превърнат в "лоши", тъй като липсва рефинансиране. "Българската икономика е базирана на вътрешното потребление, а то не е пострадало сериозно. Антикризисните мерки затова и са насочени към стимулиране на вътрешното потребление", посочи той.

По статията работиха: автор Екип на Bulgaria On Air, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията