Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Възможна ли е забрана за пушене на открито в България?

Очаква се депутатите да разгледат две различни предложения за поправки в закона „против“ пушенето на открито

Освен пълната забрана за пушене в закрити обществени помещения, която се очаква да бъде въведена от средата на тази година, наскоро активно се заговори за възможността ветото да обхване и откритите пространства - предложение, което далеч надскача досегашните опити за ограничаване на тютюневия дим.

Пушачите няма да могат да палят цигара на определени открити места като автобусни спирки например, ако депутатите от парламентарната комисия по здравеопазване и парламентът одобрят последните предложения за промени в Закона за здравето.

Те са внесени със законопроект на Министерството на здравеопазването (МЗ) в парламента през миналата седмица. Чрез този проект и две неправителствени организации - "Да върнем пълната забрана за пушене" и „България без дим", внасят свои предложения за забрана за пушене на открито.

Новите предложения

Докато министерството предлага забраната да обхване по-тесен кръг от откритите зони, където да няма цигарен дим, то гражданските сдружения са доста по-взискателни в исканията си.

Още по темата

От здравното министерство се разграничиха от предложенията на гражданските движения и уточниха за Investor.bg, че законопроектът, одобрен от Министерски съвет и внесен в парламента от тяхна страна, предвижда забрана за тютюнопушене само на територията на училищни дворове, детски ясли и градини, специализирани институции за предоставяне на социални услуги за деца и ученически общежития.

От ведомството смятат, че имат ресурс да упражняват контрол върху спазването на забраната чрез районните инспекции по опазване на общественото здраве, които са 28 на брой в страната.

Двете граждански организации разширяват тези искания за тютюнопушене на открито. В тяхното предложение за промяна в Закона за здравето се допълва, че забраната за пушене на открито трябва да важи и за детските площадки в парковете и междублоковите пространства, спирките на обществения транспорт, открити спортни обекти, паркове и плажове.

Основният мотив на гражданските инициативи е, че това са все места, на които хората са принудени да стоят много близо един до друг и затова е желателно да останат свободни от тютюнев дим.

Контролът

Големият проблем обаче е свързан с това кой и как точно ще упражнява контрол на откритите места като плажове, паркове или стадиони.

Павел Антонов от „България без дим“ каза, че предложението на сдружението е да се разшири кръгът от контролни органи, които ще имат права да санкционират при нарушения на закона. 

Гражданските организации предлагат контролът да се осъществява не само от РИОКОЗ по райони, тъй като държавните инспектори няма да могат да покрият всички места, на които евентуално ще бъде забранено пушенето.


Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (15)

   1| 2    
0
 
1
 
15
преди 8 години
Няма профилна снимка
Те първо да се справят с пушенето на закрити пространства, пък тогава да мислят и за откритите. За мене в закритите пак няма да могат да го забранят и ще има малък ефект за начало, но в последствие ще има нарушения навсякъде. Надявам се да не съм лош пророк де :(
0
 
1
 
14
0pk
преди 8 години
Идеята е чудесна, а на въпроса - "Големият проблем обаче е свързан с това кой и как точно ще упражнява контрол на откритите места като плажове, паркове или стадиони." , на всяка "спирка" по полицай с фотоапарат. Прави снимка за доказателство и 20 лева глоба на място. Така ще трябва да се назначат още полицаи, защото наличните няма да са достатъчни. =]
1
 
1
 
13
Raboti до: stone kold
преди 8 години
Няма профилна снимка
Ти си добър и хармоничен човек. Пиша това не заради отношението ти към цигарения пушек. Щом си непушач и разсъждаваш по този начин, означава че си човек със собствена глава и воля.
1
 
3
 
12
stone kold до: blagoz
преди 8 години
съгласен..политиците насочват яда на хората там където им е изгодно
2
 
4
 
11
преди 8 години
СПОРЕД МЕН МНОГО СЕ СПЕКУЛИРА С ТОЗИ ЦИГАРЕН ДИМ.....направете анализ колко пушек се гълта колко се разсейва докъто цигарата не е в устата,колко пушек пушачът изпуска, колко остава в него, колко се разсейва от околните течения и колко от разсетия пушек се усеща от околните...на мен дори ми харессва леката нотка от цигарен дим в дадено помещение...пак казвам леката нотка не задимени помещения

Още от Икономика и политика
Шестима депутати от БСП напускат парламентарната група