Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Вземат ли работодателите достатъчно мерки за извънредната ситуация

Вече са налице първите признаци на икономическа рецесия и последици от коронавируса, посочи Томчо Томов от Националния център за оценка на компетенциите към БСК

гледано: 2428   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
На фона на разпространението на коронавирус в България до голяма степен бизнесът работи в условията на извънредна ситуация
. Така определи положението в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите към Българска стопанска камара.
Още по темата

Работодателите трябва да информират подробно хората за мерките, да наблегнат на хигиената, да внимават да не се получава струпване на хора – например по време на периодите за почивка, трябва да се активизират службите по трудова медицина", посочи експертът и съветва, че трябва да свикваме с някои мерки.

Томчо Томов обясни, че БСК е изпратила писмо с препоръки до работодателите на какво да се обърне внимание и какви мерки да се предприемат.

По думите му най-важното е мерките да се вземат предварително, а не впоследствие. “Трябва да се оценят и рисковете за съответното предприятие – на първо място от веригите за доставки, които в много сектори вече са нарушени. Много е важна организацията на работата и търсенето на възможности за работа с по-малко хора", коментира Томов.

Той напомни, че секторите, които имат възможност за дистанционна работа, започнаха да изпращат у дома служителите си да работят.

“Това са по-високотехнологичните сектори, държавната администрация, някои сектори, свързани с услугите, но има и сектори, в които има непрекъсваеми процеси, където хората трябва да бъдат на работните си места – най-вече в сектора на производството“, обясни Томчо Томов.

Според него вече са налице първите признаци на икономическа рецесия и на икономически последици от коронавируса.

"При сегнашната рецесия може да се наблюдава намаляване на производството, забавяне на ръста на БВП, оптимизиране на персонал и дори фалити в отделни сектори. Проблеми се очертават за услугите, туризма, търговията и донякъде ИТ технологиите и производства, които зависят от внос", смята ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите към БСК.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
1
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Барба Ганьо бизнесмен не иска да пуска служителите си да работят от вкъщи, щото де да ги знае какво ше правят там и дали няма да клинчат. А като клинчат нема да останат кинти за ново Бентли и почивка с Надето-секретарката на Халкидики лятото.
0
 
4
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Зависи от работодателя. Има една малка група на адекватни компании (основно в IT сектора), които са казали на служителите си да си работят от вкъщи. Огромната част обаче не правят нищо. Не разбирам компаниите, чиито служители могат да работят дистанционно, но работодателя не дава зелена светлина.

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 26 септември