IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За равно възнаграждение за командированите и местните работници настоява КНСБ

Синдикатът приканва държавата да вникне в същността на предложенията за промени в евродирективата

14:19 | 24.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

КНСБ потвърди в писмо до социалния министър позицията си за равно възнаграждение за командированите и местните работници.

Командироването на работници е важен принос за подобряване на икономическото сближаване в Европа, смятат от Конфедерацията.

Синдикалната организация застава зад предложението на Европейската комисия да се замени понятието „минимални ставки на заплащане“ с „възнаграждение“ с цел избягване на социалния дъмпинг и приканва българската държава да  вникне в същността на предложенията за промени в Директивата.

Новата формулировка ще позволи на българските работници да получават достойно възнаграждение, равно на това на техните западноевропейски колеги, посочва се в писмото на синдиката до министър Бисер Петков.

Според синдиката такава промяна е в пълен синхрон с основната позиция на синдиката - Равна заплата за равен труд.

Нямаме обяснение защо, след като се приеха от българската държава промени в Кодекса на труда през 2016 г., в сила от 1 януари 2017 г., при обсъжданията на предложенията на Европейската комисия за промяна на Директивата за командировани работници, българските власти остават с резерв към предложенията на Европейската комисия“, пише в позицията. 

Отхвърлянето на предложението да се заменят "минималните ставки" на заплащане с понятието "възнаграждение" означава, че България подкрепя принципа на свободата на предоставяне на услуги с приоритет пред свободата на упражняване на правото на труд, обясняват от синдиката.

Според синдиката търсеното равно възнаграждение за командированите работници с работниците, изпълняващи същата работа в приемащата държава, губи значението си, ако жилищните или пътните разходи се приспадат от заплатите, или ако не се изплащат със същата ставка като тези, които се изплащат на местните работници, изпратени в други части на територията на приемащата държава.

Според КНСБ срокът от 24 месеца е твърде дълъг и не отговаря на действителността на сроковете на командироване. Затова настояват и синдикатите в приемащите държави да могат да подават искове от името на командировани работници в случаи на незаконно и неоправдано уволнение.

Казусът с командироването на работници и социалния дъмпинг е особено актуален около визитата на френския президент Еманюел Макрон в България. Макрон се обяви срещу социалния дъмпинг във Франция и отхвърля европейските правила, позволяващи на фирми в страни с ниски заплати да изпращат работници на друго място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още