IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраната за шистовия газ може да блокира и останалия добив на синьо гориво, твърдят учени

Специална парламентарна комисия би могла да анализира плюсовете и минусите от мораториума върху сондажите

15:00 | 26.01.12 г.
Забраната за шистовия газ може да блокира и останалия добив на синьо гориво, твърдят учени

Експерти от Минногеоложкия университет и БАН са изпратили специално становище до министерството на икономиката и енергетиката, с което алармират, че така формулираният мораториум върху добива на газ от шистовите пластове може да блокира и конвенционалния начин за получаване на метанов газ.

Това съобщи зам.- министърът на икономиката Делян Добрев по повод ефекта от приетия безсрочен мораториум върху технологията за сондажи и добив на шистов газ. Становището на учените гласи, че „така формулиран, мораториумът почти сигурно ще засегне и конвенционалния  добив, защото част от термините в закона са некоректни и се отнасят не само за добива в шистови пластове, но и за конвенционалните методи“, поясни зам.- министърът.

Администрацията е длъжна да вземе под внимание експертните становища, затова в министерството обсъждат вариант за създаване на временна парламентарна комисия, която да анализира всички страни на проблема, преди да предложи окончателно решение.

Подобна практика се прилага от законодателите във Великобритания и САЩ, затова ще се предложи подобен вариант за дискусия и в българския парламент, поясни още Добрев.

Целта е чрез експертното становище на учени, експерти и депутати да се предложи законодателна промяна, която да не блокира инвеститорската дейност в областта на добива на газ, посочи зам.- министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още