IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоактивисти излизат на мирна демонстрация срещу сондажите за шистов газ в Румъния

Има опасност от замърсяване на трансгранични подземни води между България и Румъния, смятат от гражданската инициатива срещу шистовия газ

18:46 | 23.01.12 г. 2
Екоактивисти излизат на мирна демонстрация срещу сондажите за шистов газ в Румъния

Гражданската инициатива срещу добива на шистов газ в България организира мирна демонстрация пред румънското посолство в четвъртък, съобщи за Investor.bg Мариана Христова от инициативата.

Екоактивистите искат по мирен път да потърсят съдействието на Румъния за опазването на 30-километровата буферна гранична зона с България и Вранча, където са предвидени сондажи, обясни Христова.

Природозащитниците се опасяват от замърсяване на трансграничните подземни води между България и Румъния в Добруджа, тъй като румънските власти са дали на „Шеврон“ правото да проучват за шистов газ в региона. Вранча пък е район с активна сеизмична дейност и екоактивистите се опасяват от нови трусове заради сондажите.

Преди дни за вероятно замърсяване на български подземни води заради сондажи за шистов газ в румънската част на Добруджа предупреди в ефира на Радио Шумен и доц. Георги Георгиев, преподавател по нефтена геология в Софийския университет.

По думите на Мариана Христова от ГЕРБ са обещали по дипломатически път да се обърнат официално към румънското правителство, след като в българския Държавен вестник бъде обнародвана забраната за добива на шистов газ у нас по метода „хидравлично разбиване“ („фракинг“).

Приетата преди дни от Народното събрание забрана обаче според Христова е само първата стъпка към цялостната законова регламентация на добива на шистов газ в България. Тя каза, че все още не е въведено прилагането на задължителна екооценка за проучването и добива на шистов газ, но се надява това да се случи скоро. От гражданската инициатива настояват оценка на въздействие върху околната среда да се прави за всякакви сондажи.

Екоактивистите настояват да бъдат прекратени вече съществуващите сондажи край селата Рогозина, Голямо Пещене и други, както и да бъдат огласени химикалите, които фирмите-собственички на сондите ползват при работата си.

От гражданската инициатива искат и промени в закона за подземните богатства, с които да се прекрати практиката фирми да получават правото да добиват десетилетия наред различни суровини само след регистрацията на геоложко и търговско откритие.

Христова допълни, че управляващите обмислят приемането на нов закон за подземните богатства. По нейно мнение ако това се случи, ще бъде добре да бъде подготвен и отделен закон за шистовия газ, както е във Франция.

Днес гражданската инициатива срещу шистовия газ в Добрич поиска да се забрани и регламентира законово добивът на газ-метан от въглища също заради опасност от замърсяване на подземни води. 

"В района на Балчик и Каварна се намира най-голямото въглищно находище в страната от близо 2 милиарда тона. Находището, което е на голяма дълбочина, може да бъде използвано като въглищата бъдат запалени безкислородно, но има опасност отделяният при процеса газ-метан да зарази водоносния хоризонт", поясни геологът Трифон Трифонов, цитиран от БТА.

Екатерина Димова от гражданската инициатива допълни, че забраната на добива на газ-метан е отпаднала по неясни причини от текста на забраната за добив на шистов газ чрез „фракинг“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
Противниците на шистовия газ - елате в групите във Феисбук:"Ние сме против Българският Чернобил - добива на шистов газ"И българо-румънската, в която светнахме румънците за опасността от шистовия газ (Те за пръв път от нас чуха думите "шистов газ" и "хидравличен удар". Техните уравляващи са дали концесиите и са успели да скрият това.):Nu vrem exploatarea gazului de
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още