Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Законът за ДДС преодоля президентското вето в парламента

Държавният глава оспорваше параграф, свързан с потребителските кредити

Законът за ДДС преодоля президентското вето в парламента

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Със 121 гласа „за“, 74 „против“ и без „въздържал се“ парламентът преодоля поредното президентското вето, с което на практика отново потвърди част от върнатите за ново разглеждане промени в Закона за ДДС, предаде БНР.

С промените се въвеждаха нови положения в Закона за потребителския кредит, които са недопустими в една правова държава с разделение на властите. Те ограничават правото на защита и достъпа на гражданите до съд, както и налагат правно нетърпимо ограничение на правомощието на българския съд да преценява дали договорите съответстват на закона и морала, каза държавният глава на 25 ноември.

Въпросната поправка се появи тихомълком между първо и второ четене като част от измененията в Закона за ДДС, които бяха окончателно приети миналата в края на ноември.

Спорният текст предвижда разходите, които потребителят плаща при неизпълнение на задълженията си по договор за потребителски кредит от финансова институция, т.е. не от банка, да могат да достигнат до двойния размер на главницата, но да не се считат за прекомерни. Предложението бе внесено от независимия депутат Спас Панчев и бе подкрепено от бюджетната комисия, а след това и в залата. 

Още по темата

Нещо повече, по спорния текст дори нямаше дебати, той бе част от „групово“ гласуване на няколко параграфа накуп и най-вероятно повечето депутати дори не са разбрали какво приемат. Казусът доби популярност едва когато общественият защитник Диана Ковачева и адвокатското съсловие изразиха публично недоволството си. 

В крайна сметка от ГЕРБ решиха да оттеглят спорния текст и го направиха чрез Преходни и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет, който бе окончателно приет на 26 ноември.

Като мотив ветото да бъде отхвърлено от ГЕРБ посочиха, че „ако сега то бъде прието, ще се получи колизията, за която от БСП говорят“ – а именно правен парадокс. 

"От 1 януари 2021 г. влизат в сила и измененията в Закона за потребителския кредит, които са направени с параграф 13 от Закона за държавния бюджет на Република България, с което практически се отменят тези текстове, които са приети със Закона за ДДС и връщат текстовете, които действат и в момента (за неустойките - б.р.) и си действат до 1 януари, тъй като това изменение беше направено с дата на влизане в сила от 1 януари 2021 г.", обясни Менда Стоянова вчера след края на заседанието на парламентарната Комисия по бюджет и финанси. Тя отбеляза, че "използваната от законодателя правна техника не води до колизия на правни норми и разпоредбите на чл. 93 от Закона за изменение и допълнение на Закона за ДДС и параграф 13 от Закона за ДДС се наслагват темпорално, последователно, в резултат на което се възстановява действащата до 1 януари 2021 г. правна уредба".

Стоянова бе категорична, че този въпрос е правно уреден и по тази причина ветото на президента следва да бъде отхвърлено.

"От 1 януари 2021 г. влизат в сила и измененията в Закона за потребителския кредит, които са направени с параграф 13 от Закона за държавния бюджет на Република България, с което практически се отменят тези текстове, които са приети със Закона за ДДС и връщат текстовете, които действат и в момента (за неустойките - бел. ред.)и си действат до 1 януари, тъй като това изменение беше направено с дата на влизане в сила от 1 януари 2021 г.", каза Менда Стоянова.

Тя отбеляза, че "използваната от законодателя правна техника не води до колизия на правни норми и разпоредбите на чл. 93 от Закона за изменение и допълнение на Закона за ДДС и параграф 13 от Закона за ДДС се наслагват темпорално, последователно, в резултат на което се възстановява действащата до 1 януари 2021 г. правна уредба". Според Стоянова така този въпрос е правно уреден.По тази причина ветото на президента следва да бъде отхвърлено в тази му част, допълни тя.  

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
driverf1 до: Boicho Popov
преди 1 месец
Няма профилна снимка
А господин Boicho Popov,какво ще кажете за повторението на текста което не се случва за първи път.....?
0
 
1
 
2
Boicho Popov до: Мигел
преди 1 месец
Законът за ДДС, с преходни и заключителни разпоредби на който по предложение на независимия депутат Спас Панчев се променя Законът за потребителския кредит
0
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Не мога да разбера нещо? Говорим за ЗЗД а на взякъде пише ЗДДС, ко става?
Да не ги сляха или автора не прави разлика?Я по сериозно.

Още от Икономика и политика
Хоум офисът и онлайн обучението вдигнаха двойно цените на лаптопите