Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Започна изплащането на безвъзмездна финансова помощ на средни фирми

За преодоляване на икономическите последствия от пандемията по ОПИК са предвидени близо 264 млн. лв.

Започна изплащането на безвъзмездна финансова помощ на средни фирми

Снимка: Angelov Velko/ Bloomberg News

Започна изплащането на средства по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) 2014-2020 г. към средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията. От постъпилите по процедурата 1932 проектни предложения успешно преминаха оценката 1703 броя, информира икономическото министерство.

Още по темата

След като управляващият орган на ОПИК осигури увеличаване на бюджета, стана възможно финансирането на всички одобрени и предложени за финансиране проектни предложения (вкл. 418 броя резервни кандидати), с общ бюджет на заявената безвъзмездна финансова помощ в размер на над 263,6 млн. лева.

„Продължаваме с подкрепата за бизнеса, разбирайки напълно, че бързото финансиране е важно за българските компании, като подпомагането се извършва при спазване на регламентите“, коментира министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

За по-бързото осигуряване на оборотен капитал чрез безвъзмездни средства за справяне с последиците от пандемията, управляващият орган на ОПИК направи всичко възможно одобрените бенефициенти по процедурата да могат незабавно след сключване на административния договор да пристъпят към неговото отчитане. Те трябва да подадат финален отчет, придружен с искане за окончателно плащане за целия размер на одобрената безвъзмездна финансова помощ по проекта.

Във връзка с допустимостта на разходи, извършени в периода от 1 февруари 2020 г. до крайната дата на изпълнение на проекта, одобрените бенефициенти по процедурата могат незабавно след сключване на административния договор да пристъпят към неговото отчитане, като подадат финален отчет, придружен с искане за окончателно плащане за целия размер на одобрената безвъзмездна финансова помощ по проекта.

От Министерството на икономиката потвърдиха, че към момента вече има бенефициенти, възползвали се от посочената възможност, които са подали финални отчети по процедурата.

Лъчезар Борисов уточни, че в съответствие с изискванията на процедурата всеки бенефициент може да предяви пред управляващия орган на ОПИК и искане за авансово плащане в размер до 40% от общата сума по договора.

„Към момента са сключени вече 1507 броя административни договора на стойност над 207 млн. лева. Останалите договори ще бъдат факт до средата на март. Приоритетно се гледат всички 229 постъпили до момента в ИСУН отчета“, каза икономическият министър.

Преди дни Министерството на икономиката публикува допълнителни указания във връзка с изпълнението на административните договори за безвъзмездна финансова помощ в „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“.

В тях се посочва, че когато общата стойност на извършените разходи за доставки или услуги е под законоустановените прагове, визирани в разпоредба на Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове (ЗУСЕСИФ), и са извършени в периода след подаване на проектното предложение до сключване на договора, те трябва да са направени от бенефициентите след проведен избор между най-малко две съпоставими оферти.

В случай, че не е възможно предоставянето на две оферти, е допустимо бенефициентите да предоставят исторически данни и/или документи за проведено пазарно проучване.

Когато общата стойност на извършените разходи попада под регламентираните прагове и са извършени в периода след сключване на договора за безвъзмездна финансова помощ, бенефициентите са длъжни да съберат две съпоставими оферти. Редът за избор на изпълнител съгласно разпоредбите на ЗУСЕСИФ е приложим за бенефициенти след подаване на проектното предложение.

В случай че общата стойност на заявените разходи (за доставки или услуги с идентичен или сходен предмет) обхваща периода преди подаване на проектното предложение и периода след това и надвишава регламентираните прагове съгласно закона, бенефициентът е длъжен да проведе избор на изпълнител с „Публична покана“.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Борисов разформирова Националния оперативен щаб