Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Започва работата по оценка на трите оферти за доставка на патрулни кораби за ВМС

Докладът за придобиване на корабите ще бъде внесен до 12 юни в Министерския съвет

Започва работата по оценка на трите оферти за доставка на патрулни кораби за ВМС

Снимка: МТГ – Делфин

До 12 юни докладът на междуведомствената работна група по проекта за придобиване на два многофункционални патрулни кораба от българската армия ще бъде внесен в Министерския съвет. Това каза контраадмирал Митко Петев, командир на ВМС и заместник-председател на работната група, днес при отварянето на постъпилите оферти за корабите, съобщи БТА.

До 16 април тази година са постъпили предложения от три компании - германската Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG, българската „МТГ – Делфин“ и италианската Fincantieri. 

Още по темата

Проектът за патрулните кораби е един от трите основни проекта на Министерството на отбраната.

В методиката за оценка на офертите са залегнали четири показателя - способности, цена, индустриално сътрудничество, интегрирана логистична поддръжка.

Работата на междуведомствената работна група ще се раздели на два периода - първо ще бъдат оценени техническите характеристики, а след това ще започне работата на комисията по оценка на ценовото предложение на участниците, обясни Петев.

Вторият период ще започне на 29 май, когато ще бъдат отворени ценовите предложения, след което ще се формира оценката по показателя цена и работната група ще подготви доклад за най-добрата и изгодна оферта, който ще бъде депозиран в МС до 12 юни тази година.

Предвижда се първият от корабите да бъде придобит до края на 2023 г., а вторият - до края на 2024 г. Цената на придобиване е 984 милиона лева с ДДС.

Способностите, които ще придобият ВМС, са борба с надводен, подводен, въздушен противник, контрол на корабоплаването, борба с асиметрични заплахи и способности за радио-електронна борба, обясни заместник-министър Анатолий Величков, който е председател на междуведомствената работна група.

Целта на този проект е чрез придобиване на патрулните кораби да бъдат изпълнявани широк спектър от задачи по гарантиране на морския ни суверенитет и защита на националните интереси в морските пространства, както и замяна на остарели бойни кораби от състава на ВМС, които не подлежат на модернизация, отбеляза Анатолий Величков.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
От 1 юли тръгва десета конкурсна сесия на Националния иновационен фонд