IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо икономическата логика не позволява създаването на Европейски здравен съюз?

Подобен орган ще е по-скоро регулаторен и контролен, смята д-р Александър Симидчиев

17:07 | 17.11.20 г. 4
<p>
	Снимка: Getty</p>

Снимка: Getty

Икономическата логика в момента не позволява създаването на истински Европейски здравен съюз. Подобен орган ще е по-скоро регулаторен и контролен. Това мнение изрази д-р Александър Симидчиев, пулмолог, в предаването “В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

Европейската комисия (ЕК) представи предложения за първи стъпки в изграждането на Европейски здравен съюз миналата седмица. Инициативата бе обявена от председателя Урсула фон дер Лайен в нейното обръщение за състоянието на Съюза.

Симидчиев обясни, че всяка страна от Европейския съюз има свое отделно здравно законодателство, в което силно отражение има съответната икономика.

“Има държави, които имат стратегически цели със здравеопазването”, отбеляза той и посочи, че насочването на средства за дадена програма ще е трудно за координиране.  

“Ако въпросът е да координираме действията като пандемичен отговор, това пак е възможно, но донякъде”, смята Симидчиев. Той отбеляза, че протоколите за лечение на Covid-19 у нас са различни спрямо тези в други държави, като изтъкна и различния подход на страните за овладяване на пандемията.

Гостът посъветва инициативата за Европейски здравен съюз да започне с необходимите анализи, за да не се обещае твърде много на хората и след това целите да останат неизпълнени.

“Преди да приложим лечение, трябва да започнем с диагностиката. Трябва да се направи адекватна, смислена диагностика на здравните системи”, посочи той. Симидчиев допълни, че идеята за създаване на подобен съюз звучи много логична и възможна „в момента, в който влезем в конкретиката на клиничните алгоритми, зависи и от икономиката и ресурса, който страните могат да отделят”.

Още от разговора вижте във видеото Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Оу, трябва да чакам да ме попиташ ли бе, пенсиониран старшинка??! Само да те светна - тук не е поделението на строителни войски в с. Долно Зайчарево, в чийто свинарник си изкара професионалната кариера.Сега беж към външния клозет, че след малко съседа ще пусне кучето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
тебе никой не те пита , не се обаждай от коневръза , *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Напомня ти за тебе и за службицата ти на младини, ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
Стига паразитни нищоправещи организации бе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още