IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завишават цени на клинични пътеки с анекс към рамковия договор

Актуализация на бюджета на НЗОК не е необходима, смята министърът на здравеопазването Петър Москов

17:58 | 28.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Рамковият договор в здравеопазването ще бъде коригиран в частта си за цените и обемите на клиничните пътеки. Ще бъде подписан анекс към националния рамков договор от миналата година. Това каза здравният министър Петър Москов на пресконференция.

Той обясни, че така на практика отпадат заложените параметри по намаляване на цените на клиничните пътеки в онкологията, срещу което протестираха онколози. Ще бъдат повишени цените на клиничните пътеки в онкологията, в неонатологията, а в педиатрията ще важат цените и обемите от предходната година без да бъдат намалявани, както беше заложено. 

„Всички цени на клинични пътеки, които са били заложени в служебния рамков договор се връщат на нивата от договореното в НРД за 2015 година“, заяви Москов. За безплатното лечение на онкологичните заболявания се гарантира с отпуснатите днес допълнителни 12 милиона лева, посочи здравният министър и допълни, че актуализация на бюджета на Касата не се налага, „защото не е необходимо“.

Петър Москов гарантира, че с анекса към рамковия договор няма нужда от актуализация на бюджета на НЗОК и веднага се гарантира лъчелечение и радиохирургия. Касата ще може да реагира с финансиране веднага и на сто процента за онколечение, заяви министърът.

Петър Москов каза, че няма обяснение защо цените на пътеките в онкологията са били намалени с 60%, но беше категоричен, че като здравен министър няма да допусне това.

От своя страна министърът на финансите Владислав Горанов посочи, че допълнителният ресурс от 12 милиона лева идва от преизпълнение на приходите от здравни вноски, които за първото тримесечие са 21 милиона лева.

„Това преизпълнение в приходната част ни дава основание да отпуснем тези 12 милиона лева“, каза Горанов на пресконференцията.

По думите на Петър Москов анексът към рамковия договор ще позволи за тази година да няма нито една намалена клинична пътека – нито като обем, нито като дейност. Дори са заложени по-високи цени по пътеките за неонатология с допълнително финансиране от 3 милиона лева, както и с 4,3 милиона лева за диспансерни прегледи на болни с хипертония.

Цените на някои клинични пътеки бяха много намалени, но сега е решено да се запазят на старите нива, дори някои да се увеличат, призна Москов. Той няма обяснение кой точно е предложил намаление на клиничните пътеки за онкология, но увери, че такова предложение не е излизало нито от Министерството на здравеопазването, нито от Здравната каса.

Здравният министър предположи, че това са „анонимни преговарящи“ със Здравната каса, които имат интерес да прехвърлят по-високи цени по други пера – например за операция на хернии и на далак. Москов изрази надежда, че тези, които стоят зад искането за намаляване на цени на клинични пътеки да мотивират становището си.

Министерството на здравеопазването е дало становище за увеличение на цените на пътеките до НЗОК и се чака Касата да обяви промяната в параметрите още утре.

Москов увери, че параметрите, заложени в анекса са много по-добри за пациентите, отколкото в рамковия договор от миналата година. 

Относно започналите от днес протести на общопрактикуващи лекари Москов коментира, че не вижда причина за напрежение. Освен за увеличението на клиничните пътеки той напомни и че за последните две години над 56 милиона лева са прехвърлени от болничната в доболничната помощ, което е увеличение от над 13 на сто.

По повод лекарските протести финансовият министър посочи, че правителството няма да се поддаде на тези провокации и има отговор на всеки проблем, поставен от медиците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още